Brooks 10k Champions Run – tourist in eigen land

/, Raceverslag/Brooks 10k Champions Run – tourist in eigen land

Brooks 10k Champions Run – tourist in eigen land

Deze run stond eigenlijk niet gepland, totdat een vriendin van mij laatst appte of ik zin had om mee te gaan. Ze kon via haar werk aan een extra startbewijs komen en daar zeg ik dan geen ‘nee’ tegen.
En zo zat ik vandaag achterop de scooter door Amsterdam. Ik heb ervan genoten. Van de scooterritjes. En van de run.

Ger

De start was op het Museumplein, voor het Rijksmuseum. Duidelijke startvakken. Alles stond prima aangegeven. Omdat wij via mijn vriendin haar werk liepen, startten wij vroeg(er) op de dag, met alle business-runners. Om 11.45u. Prima tijd.

start

Ik had mijzelf al voorgenomen om (echt heel) rustig te gaan lopen. Genieten van het parcours, dwars door het mooie Amsterdam, stond voorop. Daarbij was het weer zo warm, wat voor mij een extra trigger was om het nog rustiger aan te doen. Prima.

Toch ga je bij de start altijd wat sneller als dat je wilt, dat gaat gewoon vanzelf, dus na eerste 1 á 2 km ging op zoek naar een fijne snelheid, want dit ging mij te snel. Bij de 3km trek ik mijn shirt uit en loop verder in mijn sporttop. Wat is het heet! Het parcours is prachtig (maar wel veel bruggen, zucht)!
We lopen over de Herengracht, Keizersgracht, langs Carré, de Amstel, Albert Cuyp, Het Vondelpark door en dan uiteindelijk de finish vlak wanneer je onder het Rijksmuseum door komt.
Het is een unieke route, voor het eerst georganiseerd in verband met EK Atletiek wat dit jaar in Amsterdam is. Ik hoor hier en daar al geruchten dat het niet de laatste keer is, dus dat houden we even in de gaten.

Onderweg bedacht ik me dat ik er een sport van ging maken om een PR te lopen, maar dan omgedraaid. Mijn langzaamste 10km race ooit 😉
Ik stopte bij verschillende punten voor selfies, wat voor een hilarische collage zorgde (zie mijn Instagram). Tourist in eigen land.
Bij alle waterposten ben ik gestopt om wat te drinken en af te koelen.
Onder het rijksmuseum mijn lieve vriendinnetje die mij keihard stond aan te moedigen, heer-lijk!
Ik ben gefinished in 1.05 zoveel, een PR, mijn langzaamste 10km race ooit ;).

Ik heb een gezellige dag gehad en weer een mooie medaille erbij.

IMG_7484

En run waarvan ik genoten heb, zeker van de route.

Maar ook een run met een keerzijde, want wéér zoveel berichten dat er zoveel mensen onwel zijn geworden. En het met eigen ogen gezien.
Ik heb verschillende mensen zien liggen met ambulancepersoneel eromheen, in foliedekens, op brancards. Heel naar gezicht.
Ambulances hoor je op en aan rijden, hoorde dat er zeker 10-15 keer uitgerukt is.
Ik kan natuurlijk niet inschatten hoe en wat er gebeurd is en kan ik alleen maar hopen dat het meevalt voor de slachtoffers.

Maar, waar ik weer zo van ben geschrokken is het aantal mensen die in een lange (dikke) broek lopen met deze temperaturen!

Alsjeblieft mensen, al kan ik door het schrijven van dit blog tenminste 1 iemand al overhalen niet meer in een lange broek te lopen met dit weer ben ik al blij.
Eigenlijk is er de ‘maatregel’ : boven de 10 graden, loop in korte broek. Zeker met een race.
Drink de week voor een race (extra) goed, zeker de dag van te voren en voor en tijdens de race zelf genoeg drinken. Zorg ook dat je genoeg eet. En eet niet ineens dingen die je normaal ook niet eet.
Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: Veiligheid voorop. Luister naar je eigen lichaam.

Ook ik ‘denk’ mijn lichaam te kennen, maar zeker weten doe ik dat niet helemaal, altijd, dus luister ik naar mijn onderbuik gevoel. Daarom deed ik laatst een stapje terug toen ik eigenlijk de HM van Amersfoort zou lopen en zo ook vandaag. Vrijdag heb ik een gezellig feestje gehad waarbij ik de nodige alcohol heb genuttigd, veel heb gedanst en weinig geslapen (daar heb ik zelf voor gekozen en dat feestje stond al veel langer vast als de run), ik pak ’s zomers graag 1 of 2 festivals, dat vind ik heerlijk, en daar dien ik dan met mijn races rekening mee te houden. Zaterdag had ik een kater en was ik niet vooruit te branden. Ik kán dan gewoon niet vol gas, want ik bén dan niet topfit.

LUISTER NAAR JE LICHAAM. En luister naar jezelf. Niemand anders kan jou vertellen wat je moet doen. Luister naar je onderbuik gevoel. Twijfel je ergens over, vraag het dan aan iemand. Dat mag ook aan mij zijn, via mijn blog of social media.
Het is juist knap en verstandig door iets te laten, als iets met tegenzin en onverstandigs doen.

Met deze boodschap wil ik dit blog graag afsluiten en wens ik iedereen een fijne avond en hopelijk al een fijne vakantie, die van mij is inmiddels begonnen namelijk!!


Debbie

IMG_7502

By | 2018-04-03T15:11:02+02:00 juli 10th, 2016|Hardlopen, Raceverslag|8 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

8 Reacties

 1. Chantal van Schaik 10 juli 2016 at 21:23 - Reply

  Het was een super leuke dag met jou. Mooi mens!
  Gezond over de finish is inderdaad veel belangrijker dan de tijd
  Zie je snel weer bij een hele bijzondere loop 😉

 2. Opa Jan 10 juli 2016 at 21:50 - Reply

  O, wat herken ik mij hier in. Loop 99,9% in een lange broek, maar wel een dunne. Bij mijn loopgroep weten ze niet beter. Vandaag toch voor een korte broek gekozen. Pff wat was ik blij. Gezien het weer niet gekozen voor een snelle tijd. Maar wel genoten van deze loop. Ik vond het geweldig. Na de finish lekker nog een half uurtje met de voetjes in het water gezeten. Top dag gehad.

 3. joyce pots 10 juli 2016 at 21:52 - Reply

  mooi geschreven debbie!!
  en een lange broek met dit weer mag minimaal een koelelement erin hebben verwerkt zodat het zou moeten koelen.. zeg maar als een thermo 😉 maar dan omgekeerd haha
  nee ik snap je punt.. al loop ik zelf ook altijd langer door met een lange broek.. zou niet in me opgekomen zijn als ik vandaag had moeten rennen!
  maar super leuk dat je genoten hebt van je run,
  moeten meer mensen doen… je doet het immers voor de fun! 😀
  en ja je hebt een super supporter gehad aan meike heb het filmpje gezien! Supporter van de dag 😀

 4. Mike 10 juli 2016 at 22:19 - Reply

  Ja de foto’s op instagram Waren erg leuk! En inderdaad een goede waarschuwing! Met dit weer lange kleding aan is echt gekkenwerk.

Reageer