TIPS: avond-snacken voorkomen

/, Voeding/TIPS: avond-snacken voorkomen

TIPS: avond-snacken voorkomen

Het word weer vroeger donker. De avonden worden langer.
Avondjes ‘Netflix en chill en snacks‘  liggen weer op de loer.
Wat is dat toch.

De hele dag leef je ‘gezond’. Nuttigt 3 maaltijden, wat gezonde tussendoortjes en 2 stuks fruit. Drinkt genoeg water, geen gesuikerde drankjes.
En dan ’s avonds neig je naar het snacken.
Terwijl je helemaal geen honger hebt. Avondeten is nog niet eens zo lang geleden en dat is (vaak) de zwaarste maaltijd van de dag. Hoe komt dat toch?

Stel jezelf in ieder geval gerust als je vanavond weer naar een lege verpakking chocolade naast je op de bank kijkt, je bent niet de enige. 1 op de 3 Nederlanders snacks ’s avonds 3 keer in de week (onderzoek Gezondheidsbeurs).

Waarom we het doen? Soms voelt het als een soort ‘beloning’ voor het goede gedrag gedurende de dag. Je hebt hard gewerkt, goed gegeten en dan ’s avonds verdien je wel wat ontspanning en wat ‘lekkers’.
De andere verklaring hiervoor is dat het lichaam zich voorbereid op een aantal uur zonder voedselinname (de nacht). Het geeft van te voren aan dat het energie nodig heeft. We zorgen (door het snacken) voor een voorraadje, terwijl dit (bij de meeste mensen, regelmatige harde sporters uitgezonderd) niet nodig is. Zeker niet het spul wat wij ’s avonds meestal naar binnen proppen.

Oké dat weten we nu en wát kunnen we er het beste aan doen?

TIPS

De beste en meeste simpele tip, met stipt op 1): haal geen snacks in huis.
Als het er niet is, kun je je er ook niet aan vergrijpen.

2) Haal alleen gezonde snacks in huis. Als je zin hebt om te knabbelen, doe dit dan aan een komkommer, wortel, snacktomaatjes, een handje noten.

3) Voldoende drinken. Dit geeft je een vol gevoel en heb je minder zin om te snacken. Vaak is trek hebben ook dorst.

4) Plan je snack. Plan op het gewenste moment een gezonde snack in. Je zult zien dat je naar dit moment zult verlangen.

5) Houd jezelf bezig. Zoek iets wat je gedachten van het snacken houdt.

6) Kijk eens wat voor effect het heeft om je avondeten een uurtje later op de avond te plannen. Misschien heb je dan minder trek in snacks ’s avonds.

7) Eet een vezelrijke maaltijd. De vezels geven je een goedgevuld gevoel en houden je bloedsuikerspiegel onder controle.

8) Eet je ontbijt binnen 1,5 uur na het opstaan en zorg dat je elke 5 uur wat eet. Dit houd je bloedsuikerspiegel onder controle.

9) Ben je gewend om een toetje te eten direct na het avondeten? Bewaar deze dan voor ’s avonds voor het snackmoment.

10) Probeer jezelf aan te leren gewoon níet meer te eten na het avondeten. Vaak is dit een gewenning. Begin met 1 of 2 avonden in de week niets meer te eten ’s avonds en breid dit uit naar alle doordeweekse avonden.

11) Poets je tanden als je neerploft op de bank. Dit blijkt de neiging naar snacken tegen te gaan (oké kleine neigingen dan, maar hey een neiging gestopt is een neiging gestopt!)

snacks2

Ga niet elke avond met een schuldgevoel naar bed.
Probeer het de volgende dag gewoon weer. Je raakt anders in een negatieve spiraal, waardoor je er op een gegeven moment met je pet naar gaat gooien.
Echt, probeer het de volgende dag gewoon weer.
Het went op een gegeven moment. En je mag af en toe best terugvallen. We zijn niet van steen. En het is toch ook wel is lekker om af en toe gewoon lekker schaamteloos te kunnen snacken (ladies, sowieso once a month)!
Pak de draad vanaf daar dan gewoon weer op. Zorg gewoon niet dat het elke avond gebeurd.

De regel 80% gezond 20% ongezond is een hele goede regel die makkelijk vol te houden is.
Een handje chips mag best, het hoeft niet direct een hele zak te zijn (weet wel dat ze ervoor gemaakt zijn he, dat je het niet bij 1 handje kan houden, dus doe het gewoon niet!).

Volgende keer zal ik een aantal gezonde avondsnacks met jullie delen!
Houd dit blog in de gaten. Coming up!

By | 2018-02-20T13:40:09+01:00 september 23rd, 2016|Food, Voeding|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer