Whut? Een zonnesteek?

/, Tips/Whut? Een zonnesteek?

Whut? Een zonnesteek?

En dan zit je voor het eerst van je leven bij de EHBO. Althans, eerste keer dat ik het mij kan herinneren. 
Ik had gisteren een zonnesteek. Het was zo schrikken, dat ik jullie graag wat waarschuwingen en tips geef met die warme weer, want het houd nog even aan.

Ik was bij mijn vakantiehuisje en was veel aan en op het water te vinden. Niet genoeg er ín denk ik.
Het hele weekend was druk, veel vriendinnen over, sporten. Denk dat mijn lichaam even tegensputterde. Het is dan ook wel extreem warm al weken.
Het begon met een hoofdpijn, recht op mijn voorhoofd (ik heb vaak last van migraine en dat zit bij mij op een bepaalde plek dat ik het direct herken, dit was anders). Ik dacht dat het later wel weg zou gaan en ging verder met wakeboarden. Totdat het niet meer leuk was en ik mij even terug trok. Hoofdpijn werd erger, ik werd er duizelig en misselijk bij.
Het begon mensen op te vallen dat ik stilletjes werd en er werd mij aangeraden in de schaduw te gaan zitten.
Lieve Wil (een kennisje van mij van de camping) bracht mij een natte handdoek zodat ik deze om mij heen kon slaan. Direct kreeg ik kippenvel.
Ik moest overgeven en haastte mij naar het dichtstbijzijnde toilet.
Voordeel hierna was dat mijn hoofdpijn voor de helft weg was.

Wakeboard-vrienden van mij zochten op wat we konden doen en er werd sportdrank drinken aangeraden. Micha haalde een AA drink voor mij.
Ik trok mij steeds meer terug. Toen iemand anders wat aan mij vroeg en ik antwoorde met een zin met omgedraaide lettergrepen, wist ik dat het nog steeds niet goed ging, ondanks dat mijn hoofdpijn bijna weg was.
En toen overviel mij het gevoel dat ik flauw ging vallen. Iedereen stond op en ik werd naar de EHBO ge-escorteerd. Zo eng dit!
Ik heb nog nooit geen controle over mijn lichaam gehad (oké 1 keer eerder tijdens een druk weekend Ardennen met een zeer hevige migraine aanval viel ik bijna flauw) en wist mij geen raad met mijzelf. Ik als Marathon-loopster ben mentaal heel sterk, weet dat stemmetje te bedaren te brengen die zegt dat je niet meer kan, ik weet zelfs pijn uit te schakelen en door de lopen. Misschien was dat nu wel mijn valkal, té lang doorgegaan.
De meiden van de receptie wisten ook niet wat ze zagen dat ík bij de EHBO zat. Dé sportster van de camping haha, ze dachten denk ik dat ik een ongeval had gehad of iets dergelijks.
Maar nee, een zonnesteek. Het klinkt zo onschuldig, maar het is echt wel gevaarlijk.
Ik kreeg een heerlijk zout cup-a-soupie en een 1,5 fles liter water met ORS mee. Om vocht vast te houden.

Zoals ik al zei, was het misschien mijn valkuil, te lang doorgaan en de symptonen niet op tijd herkennen. Ik ben even teruggefloten en weet volgende keer als ik in de zon ga zeker andere maatregelen te nemen!

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen als gevolg van een teveel aan warmte en zonnestraling op het hoofd en de nek.
De oorzaak is meestal te veel in de zon verblijven en te weinig drinken.
Wanneer iemand bij het zonnebaden last krijgt van misselijkheid, hoofdpijn en/of duiziligheid is er waarschijnlijk sprake van een zonnesteek.

Wat kun jij nu doen om een zonnesteek te voorkomen?

Draag een (lichtkleurig) shirt, een pet, halsbedekking en een zonnebril. Drink minimaal 2 liter water per dag.

Wat de symptonen zijn?

misselijk
hoofpijn
duizeligheid
sufheid
koorts
snelle en oppervlakkige ademhaling
hoge hartslag

bron: wikipedia

Bij twijfel of constatering van een zonnesteek bij ouderen, zwangeren of hele kleine kindjes, schakel dan alsjeblieft een huisarts in!

 

By | 2018-07-17T20:55:23+02:00 juli 17th, 2018|Life, Tips|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer