Verander je (vr)eetpatroon, met TIPS van een diëtist

//Verander je (vr)eetpatroon, met TIPS van een diëtist

Verander je (vr)eetpatroon, met TIPS van een diëtist

Er is niemand die ik ken, die niet van eten houd. Vooral wij sporters. En over het algemeen leren wij sporters ‘goed’ te eten, maar ook te genieten op de momenten dat het kan.
Gaat dit bij jou nog wel is mis? Heb jij wel de discipline om je trainingsschema’s vol te houden, maar heb je daar op voedingsgebied meer problemen mee?
Je wilt graag wat afvallen, maar toch eindig je met snacks op de bank. Of je komt teveel in de verleiding ‘mee te eten’.

Na mijn artikel ‘discipline kweken’ kreeg ik de vraag hoe je gedisciplineerd met eten om gaat. En omdat ik zelf ook nog wel is een terugval heb, heb ik Everdien van der Leek (diëtist Leiden), om input gevraagd:

Welk type eter ben je?

Sta eens stil bij welk type eter je bent. En welke momenten daarbij lastig zijn. Door je valkuilen beter in kaart te brengen kun je hier goed op inspelen.

Heb jij het idee dat je een emotie-eter bent?

Bijvoorbeeld: Heb je een zware dag gehad en ben je moe? Voel je geirriteerd en troost je jezelf met eten? Of vind je dat je het hebt verdiend? Misschien kreeg je vroeger een snoepje als je gevallen was? Merk je dat eten je rust en afleiding geeft?

Of ben je meer een verleidingseter?

Bijvoorbeeld: je loopt op het station en wordt makkelijk verleid door dat frietje. Eet je graag ook als anderen iets eten? Vind je het lastig om nee te zeggen tegen traktaties?

Of misschien herken je je wel in allebei?

Een verleidingseter doet er goed aan om een goede planning te hebben (boodschappenlijstje maken, niet met lege maag naar de supermarkt of een verjaardag, liever naar een restaurant met kaart dan naar een “all you can eat”).

Voor een emotie-eter is het belangrijk om de risicosituaties in beeld te brengen. Schrijf eens op wat je moeilijke momenten zijn, wat voel je en wat doe je op zo’n moment. Merk je dat je je emoties dempt met eten? Als je eet geeft dat afleiding en het geeft je bovendien een fijn gevoel. Maar misschien komt daarna schaamte en schuldgevoel.

Ga eens na wat je echt dwars zit. En ga op zoek naar wat je helpt. Bel een vriend of vriendin om over je gevoel te praten. Doe iets waar je blij van wordt (en wat niet met eten te maken hebt). Neem lekker een bad/douche voor ontspanning. Maak meer quality-time voor jezelf. Je bent het waard!

Praktische tips niet te snacken:

Afleiding zoeken. Ga iets anders doen/even uit de situatie: bijvoorbeeld een was ophangen, douchen of in bad, een creatief project oppakken (met je handen bezig zijn). Bel een vriend/vriendin. Poets je tanden of neem een kauwgumpje.

Maar ga dus vooral aan de slag met het stukje: waarom heb ik dit gevoel. Heb ik voldoende gegeten en is het trek in iets lekkers of emotionele trek.

Creëer een nieuw ritueel. Dus in plaats van Netflix en chips zet je wat tomaatjes neer. Probeer los van de gebruikelijke koppelingen te komen (dus niet automatisch chips pakken bij een film). En zorg ervoor dat je zo min mogelijk van je favoriete snacks in huis hebt. Voorkom dat je het in huis haalt voor gasten maar het uiteindelijk zelf opeet.

Hopelijk geeft deze blog weer nieuwe inzichten en handvatten om mee aan de slag te gaan.

Mocht je liever samen aan de slag gaan, dan ben je van harte welkom op de praktijk in Leiden (www.dietistleiden.nl).

Of volg mij (Everdien) op instagram en Facebook, vind ik leuk!

*foto vond ik wel leuk om te gebruiken. Een food-baby-buik, na 3 weken vreetkicks na de Marathon van Antwerpen. Maar dat had ik écht verdient! 

By | 2018-06-06T09:57:13+02:00 juni 6th, 2018|Tips|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

 1. Wicky 6 juni 2018 at 13:43 - Reply

  Ik ben in 2015 op deze manier 25 kilo afgevallen. Zit nu alweer lang te hikken met mijn gewicht.
  Ik eet dus als ik moe ben! Dat is meestal geestelijke vermoeidheid die onzekerheid meebrengt. Ik merk dat ik nu wat begin op te krabbelen en de behoefte aan eten neemt daardoor af (gelukkig). Nu zelf bewust de teugels strak zetten wat eten betreft en daarbij durven doen wat ik van plan ben

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 10 juli 2018 at 11:09 - Reply

   goed zo Wicky, we hebben allemaal wel een terugslag op zijn tijd. gewoon weer oppakken en in de goede flow komen!
   liefs Debbie

Reageer