Triathlon Tips & Tricks: essentials trainingen

//Triathlon Tips & Tricks: essentials trainingen

Triathlon Tips & Tricks: essentials trainingen

 

Dat je bij het trainen voor een triathlon meer nodig hebt dan bij alleen hardlopen mag duidelijk zijn, je doet immers drie verschillende onderdelen.
Waar moet je aan denken en waar moet je beginnen? Wat schaf je aan? 

Naast ruimte in mijn kast voor hardloopkleding – en accessoires heb ik inmiddels een serieuze ruimte moeten inrichten voor mijn triathlon spullen. Het zijn er namelijk best wel wat.
Hoe ik wist wat ik moest aanschaffen? In mijn omgeving heb ik gelukkig een aantal fijne mensen die ruime ervaring hebben met triathlons en die het niet erg vinden mij te adviseren.
Ook wendde ik mij tot de Decatlon welke fijne en betaalbare (triathlon) spullen hebben.

Om jou ook op weg te helpen naar je (eerste) triathlon, maakte ik een checklist voor je met linkjes naar mijn favoriete artikelen.

Wat heb je nodig wanneer je voor een triathlon traint:

Hardloopkleding
ik neem aan dat je al aardig kunt lopen voor je aan een triathlon begint en dus al hardloopkleding in huis hebt. train waar je je lekker in voelt. goede hardloopschoenen zijn essentieel ongeacht voor welke afstand je traint.

Fietsbroekje
investeer in een fijn wielrenbroekje met dikke zeem voor de (vele) kilometers die je op je fiets gaat maken.

Fietshelm
uitleg overbodig lijkt mij. voor je eigenlijk veiligheid: draag alsjeblieft een helm.

Trisuit
het fijnst tijdens een wedstrijd is het dragen van een trisuit, waarin je alle drie de onderdelen doet.
een trisuit is een zwempak, fietspak (inclusief zeem) en hardlooppak in één.
voor je aan je wedstrijd begint, raad ik je aan gewend hieraan te raken en er vast in te oefenen met alle drie de onderdelen. je zult al gauw het gemak ervan ervaren!

Badpak/zwembroek
als je gewend bent in bikini te zwemmen, moet je dat echt naast je neerleggen als je traint voor een triathlon, want trainen in een bikini is not done. voor comfort ga je voor een badpak. er zijn echt wel leuke badpakken te krijgen tegenwoordig.

Zwembril en badmuts
ik moest zelf even een drempeltje over wilde ik dit (bij elkaar) dragen, maar het zorgt voor zoveel gemak.
tips open water trainen: draag een opvallende kleur badmuts zodat je beter gezien word.
draag een bril welke goed afsluit. donkere glazen hebben hetzelfde principe als een zonnebril, zeker met het weerkaatsende licht op het water.

Wetsuit
toen ik startte met mijn openwater-trainingen was het water nog erg koud en was een wetsuit niet overbodig. zwemmen in een wetsuit heeft nog een voordeel: je hebt er meer drijfvermogen mee. daarbij voelde ik mij iets comfortabeler in open water in een pak. extra tip: raak er niet té gewend aan, wanneer het water boven de 22 graden uit komt, is een wetsuit in wedstrijden verboden.

Zwemboei
wanneer je een keiharde bikkel bent en echt het open water overgaat, is een zwemboei aan te raden.
deze heeft meerdere handige functies: je bent goed zichtbaar, je kunt er op hangen als je kramp krijgt, er zit een fluitje aan waarmee je je kunt laten horen, je kunt je spullen meenemen (zoals bijvoorbeeld je fietssleutel bijvoorbeeld, mobieltjes worden afgeraden echte waterdichtheid kan niet gegarandeerd worden). kleine investering, grotere veiligheid.

Fiets
wanneer je echt een beetje serieus gaat trainen is een goede fiets wel heel belangrijk.
zelf rijd ik op een oude mountainbike van 15 jaar oud en deze begint mij nu toch wel echt tegen te staan. zeker wanneer je meer kilometers gaat maken en/of snelheid wilt maken.
mijn nieuwe fiets word eind deze week geleverd, ik kan niet wachten! natuurlijk laat ik hem direct aan jullie zien!

Dit is wel een goed lijstje om mee te beginnen. Er bestaan namelijk nog veel meer attributen, wat dacht je van speciale triathlonschoenen met elastiek, fietshandschoentjes, fietstasjes voor je gelletjes, zwempeddles om je borstcrawl te verbeteren en een speciale fietsbril.
Stap voor stap komen we er wel.

volg je mij al op Instagram: @fitfunrun_

in samenwerking met Decathlon.

 

By | 2020-11-07T14:22:49+01:00 juni 19th, 2018|Triathlon|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer