TRAVEL: Monschau de parel van de Eifel

///TRAVEL: Monschau de parel van de Eifel

TRAVEL: Monschau de parel van de Eifel

Vorige maand gingen Paul en ik met goede vrienden een weekend naar Monschau, een schilderachtig dorpje in Duitsland.

In september hielden Paul en ik een roadtrip naar Luxemburg en maakten we een uitstapje naar Trier, Duitsland. Toen ik een foto hiervan op Instagram plaatste, kreeg ik van een volgster de tip Monschau ook eens te bezoeken.
Uiteraard meteen gegoogeld en in een gesprek met een goede vriendin, gelijk een weekendje weg gepland.

Mocht je nog een leuke trip zoeken voor een weekendje weg, voor kerst bijvoorbeeld? Lees vooral verder!

Liever bewegende beelden? Zie mijn vlog.

De parel van de Eifel

Monschau ligt in Duitsland, aan de rand van natuurgebied de Eifel (het word ook wel ‘de parel van de Eifel genoemd) en de Belgische Ardennen.
Het is van ons (regio Utrecht) zo’n 2,5 uur rijden, dus dat is prima te doen.

Onderweg even een nodige koffie en plasstop en we kunnen weer verder.

mon5

Ik boekte via booking.com, het prachtige Felsenhäuschen. Niet heel goedkoop, maar als we de foto’s moeten geloven, het geld meer dan waard.

Bij aankomst is het even zoeken naar ons huis, maar eenmaal gevonden gelijk enthousiast.
Het is de eerste en tweede verdieping in het witte huis, gebouwd tegen en in de muur van de burcht en aan de toren. Prachtige plek. Met prachtig uitzicht.
De inrichting binnen is ook prachtig. Authentiek huisje, met de nodige moderne aanpassingen, badkamer en apparatuur. Hier gaan wij ons wel vermaken.

We gaan gelijk de stad bezoeken en moeten vele trappetjes naar beneden.
Dat word wat omhoog.

mon2

In het historische centrum van Monschau is er in 300 jaar eigenlijk heel weinig veranderd en daarom zie je overal vakwerkhuizen en mooie typische gevels. De huizen zo gebouwd met als doel zich tegen de strenge winters te beschermen. De panden met diep aflopende daken en een indeling met de woonruimte zo ver mogelijk achter in het huis zijn nu een bezienswaardigheid. Het is een prachtig plaatje.
Door het centrum loopt rivier De Rur.

mon8

Aan restaurantjes en terrasjes niets te kort. We kiezen een leuk tentje uit om wat te lunchen en bestellen wat biertjes (mijn gezelschap gaat aan de Bratwurst, ik geniet van een heerlijke kipsalade).
Sterrenrestaurants hoef je hier niet te verwachten, maar je kunt hier prima stevig eten voor een leuke prijs.

We bezoeken wat toeristische winkeltjes (ik had inmiddels al gezien dat het centrum niet groot is) en drinken nog ergens wat. Als we zien dat het alweer tegen 18u loopt, besluiten we gelijk beneden (gezien de trappen naar ons huis) te blijven en een restaurant te zoeken.
We worden gelokt door het leuke bruggetje, maar we begaan een grote vergissing. Restaurant Zum Hotel Stern  is echt een verschrikking. Ik wil iedereen die dit leest behoeden hier een voet binnen te stappen. Ik ga er niet te diep op in, maar lees de beoordelingen op Tripadvisor maar. Hadden we dat van te voren maar gelezen. Ik heb wel korting op het eten gekregen na een klacht. Maar snel vergeten.

img_2664

We drinken na het eten nog wat in een gezellig hip café en wij laten de mannen daar achter voor het kijken van Formule 1.
Mijn vriendin en ik chillen nog wat in ons huisje. Ik wil niet te laat naar bed, want ’s morgens wil ik natuurlijk een rondje rennen door dit prachtig stukje wereld!

mon6

Na een heerlijk ontbijtje met eitjes en verse jus ga ik er op uit. Het is koud en vroeg, maar vind ik heerlijk!
Ik klim en klouter alle trappen en heuvels over op zoek naar De Haller Ruine.

Eerst zit ik helemaal verkeerd, maar zie ik in de verte wel de burcht en ons huis.
Je kunt hier ook hartstikke mooi wandelen. Door de hoogteverschillen heb je op verschillende plekken prachtig uitzicht over het stadje. Je hoort de rivier kabbelen en het ruikt er heerlijk naar bos!

Ik klim verder en zie eindelijk de ruïne. Via nog wat steile paadjes en trappetjes kom ik boven. Ik bel mijn mijn reisgezelschap in huis en we kunnen in de verte naar elkaar zwaaien, grappig.

mon9

Ik ga terug naar het huisje en we besluiten met zijn allen de burcht nog even in en op te gaan.
Nog meer trappen en klimmen haha.
mon7

We schieten nog wat foto’s en genieten van het uitzicht. Zonnetje gaat schijnen en laat een prachtig licht over het dorpje schijnen zo van boven.

mon4

Zoals ik zei is het centrum niet groot.

Tip om goede wandelschoenen (of je hardloopschoenen!) mee te nemen. Zodat je meerdere (hoogte-) punten van De Eifel kunt bekijken.
Fietsen is ook een fijne uitdaging hier, dus als je van fietsen en klauteren houd, kun je hier je hart ophalen!
Ik zag wat posters hangen van de aankomende kerstmarkt, dan moet het centrum helemaal een sprookje zijn!!

Ik zou zeggen, boek gauw een weekendje Monschau en drink een in Monschau gebrouwen Felsenkeller Zwickelbiertje met een heerlijk stevig bord Duits eten ernaast.

Verder kun je naast de burcht en ruïne een bierbrouwerij, de glasblazerij en de koffiebranderij bezoeken.


Debbie

 

By | 2020-11-07T14:40:58+01:00 november 17th, 2016|duitsland, Travel|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 41 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van Micha, de leukste zoon van 14 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer