Suiker en Zuivel

/, Voeding/Suiker en Zuivel

Suiker en Zuivel

Hi Food-lovers en Food-watchers,

Hier ben ik weer met een kersverse food-blog en ook de eerste in 2016 welteverstaan.

Voor de afwisseling leek het mij interessant om wat specifieker op voeding/voedingsstoffen in te gaan, dan alleen lekkere recepten te posten, omdat dit uiterst belangrijk is én de basis is van de voeding die je tenslotte eet.

Suikers

Ik heb mezelf uitgedaagd om de komende week een suikervrij/arm voedingspatroon te nemen, omdat ik mezelf betrapte dat ik toch onnodig (zonder te weten) teveel suikers binnenkreeg, met als gevolg dat mijn suikerspiegel enorm schommelde en ik mij vaak lusteloos en moe voelde. Tijdens mijn studie heeft dit ook al de revu gepasseerd alleen heb ik mijzelf er alleen nog nooit zo in verdiept als nu.

Wat zijn suikers nu?
Suikers zijn van oorsprong een natuurproduct, denk maar aan groente, honing of fruit. De alledaagse suiker is niet meer de suikers uit de natuur, maar geraffineerde suikers uit suikerriet en suikerbiet en die ontdaan is van zijn vitamine en mineralen wat vervolgens kristalsuiker is wat men in koffie of thee consumeert en wat in tal van voedingsmiddelen zit.

Waarom zijn suikers slecht?
Het zijn vooral de geraffineerde suikers die slecht voor je zijn en echte dikmakers zijn, deze bewerkte suikers kun je vinden in: frisdrank, snoep, chips, taart. Ze zorgen voor enorme suikerpieken omdat ze snel worden opgenomen door je lichaam waardoor je in korte tijd veel energie hebt en als je op dat moment niet beweegt (sport) dan besluit je lichaam dit op te slaan als vet. Bij natuurlijke suikers in bijvoorbeeld fruit worden de suikers veel langzamer opgenomen omdat de vezels in het fruit de verbranding vertragen. Suikers staan tegenwoordig in schuilnamen weergeven op producten, zo willen fabrikanten de consumenten misleiden, wees dus gewaarschuwd! Enkele schuilnamen zijn:

 • Glucosestroop
 • Melasse
 • Polysachariden
 • Monosaccharide
 • Maltodextrine
 • Disaccharide
 • Sacharose
 • Agave

100% suikervrij eten is vrijwel onmogelijk, fruit, zuivel, granen en sommige groenten bevatten ook suikers en deze producten heb je eenmaal nodig in een gezond voedingspatroon. Wat men meestal bedoelt bij suikervrij/arm voedingspatroon, duidt men eigenlijk op geen toevoegde suikers te consumeren waaronder ook bepaalde E-nummers vallen. Het lichaam maakt immers geen onderscheidt tussen van nature aanwezige suikers of toegevoegde suikers in voeding. Dus mocht je koe-melk drinken, probeer deze dan te vervangen voor bijvoorbeeld soya melk of lactose-vrije melk.

Ikzelf ben nu 5 dagen suikerarm/vrij en ik moet zeggen dat ik me een stuk fitter voel. Voor mij was het natuurlijk een stuk makkelijker omdat ik al een redelijk gezond voedingspatroon had.  Maar ik kan mij voorstellen dat mensen met een ongezond voedingspatroon of die redelijk veel suikers consumeren, nu opeens suikervrij/arm gaan consumeren, last krijgen van licht gevoel in hun hoofd, duizeligheid, slap voelen of dat ze het erg zwaar hebben om geen suikers te nemen. Mijn advies is dan ook: bouw rustig af.
Op lange termijn is dit meer effectief dan dat je er in 1x mee stopt. Ik zal in de loop der weken ook meer suikervrije/arme recepten posten, die eenvoudig te bereiden zijn en toch voedzaam en lekker. Ik ben zelf nu nog aan het experimenteren met producten en ik bezoek nu ook vaker biologische supermarkten en winkels en websites om zo voor mezelf en vooral voor jullie erachter te komen wat en hoe je zonder geraffineerde suikers kan leven.

Ik zal jullie volgende een update geven over mijn suikervrije week, hoe ik het heb ervaren, of ik ermee doorga en de producten en recepten die ik heb genuttigd en waar ik ze vandaan heb. Wordt vervolgd dus.

Zuivel

Hoe gezond is zuivel?
Waar ik van de week ook tegenaan liep was het consumeren van zuivel. Omdat ik nu voortaan alle producten met andere ogen bekijk kwam ik tot me grote verbazing dat mijn magere melk, waar ik elke dag wel 0,5-1ltr van drink 5,5gr suiker per 100ml bevat, veel dus. En zo heb ik in de supermarket alle zuivel bekeken en veel zogenaamde “ gezonde” drankjes, en denk dan aan de Optimels, Vi-fits, enorme suikerbommen zijn. Melk is dan wel een natuur product maar hoe gezond is het eigenlijk?

 • Melk bevat suikers wat lactose wordt genoemd en ook melk-eiwitten wat caseine wordt genoemd. Beide zijn slecht te verteren door ons lichaam
 • Melk eiwitten bevatten anti-genen, wat zorgt voor slijmvorming en ademhalingsproblemen. Ook tast het het immuumsysteem aan wat kan leiden tot allergieen
 • Casseine verhindert de opnamen van vitamine en mineralen.
 • Omdat het menselijk systeem niet gericht is op het verteren van zuivelproducten kan het gebruik van melk, kaas en yoghurt leiden tot diaree, buikkrampen, oorontsteking, astma, acne, eczeem en huidirritatie
 • Zuivel bevat ook het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dat de groei van borstkanker kan bevorderen en de werking van de schildklier kan verslechteren

Zelf heb ik met name last van huidirritaties en de tijd zal uitwijzen of ik in de toekomst geen/tot minder zuivel zal consumeren. Het is overal terug te lezen waarom melk eigenlijk niet zo gezond is als men zegt en diverse mensen zijn mij al voor geweest en die er alleen enthousiast over zijn om minder tot geen zuivel meer te consumeren. Zelf heb ik mijn koe-melk vervangen door soyamelk. In komende blogs zal ik uitgebreid ingaan op soyamelk en soyaproducten.

Dus..
Om een lang verhaal kort te maken wil ik iedereen meegeven, doe waar je je goed bij voelt, wil je suikervij/arm leven wees realistisch en consequent en laat je niet misleiden in de supermarkt door zogenaamde gezonde producten. Daar zijn de supermarkten op ingespeeld en je word belazerd waar je bijstat.

Bekijk de producten als een voedinsdeskundige en bij twijfel, google of neem contact op met Debbie of mij.

Voor nu een gezonde en sportieve week!

Valentino

valentino

By | 2018-04-10T16:44:35+02:00 januari 15th, 2016|Food, Voeding|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

 1. Sonja Diane 15 januari 2016 at 13:53 - Reply

  Nu ben ik wel beniewd hoe het zit met kwark. Ik eet hier ongeveer een halve liter per dag van. Kan dit nu heel veel kwaad?

 2. Birgit 24 september 2020 at 21:31 - Reply

  Mijn man heeft diabetici 2 en moet het suiker minderen ik zelf heel gezond en hij eet nu gelukkig mee.. ik hoef nu na een jaar ook geen medicijnen meer voor suiker cholesterol en hoge bloeddruk door mijn etenswijze dus wens ik dat voor hem ook maar hij kan zijn pudding niet missen.. heb zoveel gezocht maar weet niet hoe ik dat kan vervangen… eet zelf cokosyoghurt van alleen kokos.. maar dat lust hij echt niet.. Help

Reageer