Lesje Instagram: Het algoritme

/, Tips/Lesje Instagram: Het algoritme

Lesje Instagram: Het algoritme

Tijdens een trainingsweekend met Asics een half jaar geleden hoorde ik er voor het eerst over: het algoritme van Instagram.
Ilse Witjes, van Mind Your Social Business, vertelde ons kort over de do’s & dont’s van social media. En ik kan je vertellen, ik zat te klepperen met mijn oren.

Teammaatjes die vertelden dat ze wachten met het posten van een foto tot een bepaald tijdstip ’s avonds, omdat de volgers dan het meeste online zijn. Serieus? Ik post gewoon een ‘runfie’ (hardloop-selfie) direct wanneer ik een rondje heb hardgelopen. Maar nee, je ‘moet’ het blijkbaar uitkienen wanneer je een foto plaatst. Want dán haal je meer likes.

Nu heb ik het een tijd onzin gevonden.
Natuurlijk, in verband met mijn blog vind ik het leuk om veel volgers te hebben. Ik ben immers al 3 jaar druk met mijn Instagram-account en mijn eerste blog stamt alweer van bijna 4 jaar geleden! Instagram en Facebook gebruik ik (net als andere influencers) op mijn artikelen te delen.
Vorige maand heb ik de 10.000 volgers gehaald en daar ben ik dan ook zeer blij mee. Ik steek heel veel tijd in mijn blog en het is dan ook fijn te weten dat het veel en regelmatig gelezen word. Anders is toch gauw de lol er vanaf.

Tegenwoordig vliegen de (hardloop-) blogs en Instagram-accounts je om de oren en is het steeds lastiger om op te vallen bij andere gebruikers.
Zo ben ik het eens gaan testen. Spelen met tijden, brainstormen met andere Instagrammers en ben er inmiddels wel achter gekomen dat het nog knap ingewikkeld werkt.
Instagram heeft gaandeweg ook het één en ander veranderd, waardoor sommige foto’s gewoon niet te zien zijn en van veel influencers die ik spreek het aantal volgers danwel likes per foto drastisch kunnen minderen/stilstaan.

Het werd eens tijd om mij er in te verdiepen.


Maak kennis met het instagram-algoritme.

Wat is algoritme (bron marketingtermen.nl)?: Een algoritme is een vooraf bepaalde logica om berekeningen uit te voeren die naar een bepaald doel leiden. Algoritmes worden veel toegepast om berekeningen uit te kunnen voeren waarin diverse stappen en factoren een rol spelen en die tot uitkomsten kunnen leiden.

Halverwege 2016 is Instagram met een nieuwe algoritmische tijdlijn gestart. Hierdoor worden posts niet meer op chronologische volgorde gepresenteerd, maar op volgorde van relevantie. Je ziet eigenlijk alleen nog maar posts van mensen waar jij actief op reageert en liked. Facebook (moederbedrijf van Instagram) had deze volgorde al ingevoerd en er word gezegd dat het nu ook op Instagram is ingevoerd zodat er geld mee te verdienen valt. Zo word er op deze manier gestimuleerd dat bedrijven gaan investeren in gesponsorde (betaalde) posts, voor meer zichtbaarheid.
Een andere (en ook erg voor de hand liggende) verklaring is dat je gewoon posts te zien krijgt van de mensen van wie je de posts ook echt wilt zien. Net als Facebook eigenlijk al werkt, posts zijn zichtbaar naar betrokkenheid tussen de gebruikers.
Ik heb mij laten vertellen dat je werkelijk maar 30%  van de posts voorbij ziet komen van de accounts die je volgt.
Moeilijk nog voor bedrijven om door te komen met hun posts, waardoor adverteren (tada, waar ook moederbedrijf Facebook al mee voorliep) word gestimuleerd.

Maar goed, het geldt natuurlijk niet alleen voor bedrijven, ook voor personen.
Ik zie de laatste tijd inderdaad weinig posts voorbij komen van de mensen die ik toch graag wil volgen en waar ik ook geregeld op reageer. Langzaamaan begon ik het ook te merken dat ik minder reacties krijg van mensen van wie ik normaal áltijd wel een reactie kreeg.
En dat is niet omdat ik ineens andere dingen post of (deze krijgen wij Instagrammers met -redelijk- veel volgers vaak naar ons hoofd: volgers heb gekocht (I mean, serious?).
Af en toe zoek ik iemand op die ik graag volg, op naam, en dan blijk ik zo 5 posts gemist te hebben! Hoe dan?

Knap lastig dat algoritme.


Tips.

Om je te helpen heb ik wat tips voor je:

1) Lok interactie uit

Een goede manier om meer likes en comments op je fotos te krijgen is om interactie uit te lokken.
Stel een vraag bij je foto. Wees creatief, maak er een spelletje van, zoek de verschillen op de foto of iets dergelijks. Het draait allemaal om interactie.
Kreeg je op een bepaalde foto veel reacties en/of likes, maak dan nog is zo’n soort foto en kijk wat het je nu oplevert. Blijkbaar zien je volgers graag van dat soort foto’s.

2) Gebruik de juiste hashtags

Gebruik hashtags op welke de mensen zoeken die jij wilt aantrekken. Plaats je graag foto’s van katten, gebruik dan #cats #katten #europesekorthaar #catsofinstagram bijvoorbeeld.
Word je moe van het telkens intypen van dezelfde hashtags? Sla ze dan op bij notities op je telefoon en het is een kwestie van copy & paste (al heb ik alweer geluiden gehoord dat je word afgestraft als je steeds dezelfde hashtags gebruikt).
Als je #cat intypt zal Instagram ook wat voorbeelden geven welke je kunt gebruiken. Dan komt bijvoorbeeld #catlover of #catsofig naar boven. Speel er een beetje mee.

3) Wees consistent

Plaats fotos met de focus op één onderwerp. Als je veel foto’s van verschillende onderwerpen plaatst, is het lastig om je volgers geïnteresseerd te houden. Soms is het lastig om een vaste lijn aan te houden. Ik deel foto’s van hardlopen, dat is de hoofdlijn van mijn Instagram, daar zitten de meeste volgers van mij, maar ik plaats ook graag fotos van wakeboarden en reizen.
Dan is het handig als je werkt met dezelfde soort kleuren, series, filters, zodat je feed er toch consistent uitziet.
Breng anders het aantal onderwerpen terug of kies voor meerdere Instagram accounts, dus in mijn geval als voorbeeld: 1 voor het wakeboarden en 1 voor het lopen bijvoorbeeld.

4) Wees actiever

Leg contact met mensen die je nog niet volgen. Bedank mensen voor een reactie. Like terug. Zoek nieuwe mensen via hashtags en gebruik deze hashtags dan zelf ook. More action = more reaction.

5) Je eigen hashtag

Spoor je volgers aan jouw eigen hashtag te gebruiken. Als je een ’30 dagen core-challenge’ begint bijvoorbeeld #30coreFitFunRun, ik noem maar wat hoor ; ) probeer influencers met ook een groot bereik deze hashtag te promoten.

6) Vaak posten op het juiste tijdstip

Vaker posten kan helpen om zichtbaar te worden op Instagram. Soms missen je volgers net één post van je. Hoe meer volgers je zien, hoe meer je opvalt, hoe meer ze je zullen liken.
Je hebt ook meer kans dat je hierdoor sneller volgers krijgt. Kwantiteit is een belangrijk spelletje op Instagram.
Daarbij is timing cruciaal, zoals ik in het begin al schreef. Foto’s posten op tijden dat je volgers het meeste online zijn, geeft meer likes, geeft je meer exposure.

7) Bedrijf/persoonlijk account

Ik weet niet zeker of dit waar is, wel ben ik zelf een tijdje geleden overgestapt van een zakelijk-account naar privé-account. Ómdat er dus gestimuleerd word om te adverteren (juist bij bedrijven), blijken posts van zakelijke accounts minder zichtbaar. Bij mij en meerdere influencers heeft het in ieder geval geholpen om terug te gaan naar een persoonlijk account.

8) Kijk uit met apps

Deze heeft mij zelf een tijdje geleden genekt. Ja, het blijft leuk dat Instagram.
Omdat ik over was gegaan op weer een persoonlijk profiel en ik geen inzage meer had in mijn statistieken, had ik een app geïnstalleerd (‘followers’, gewoon te verkrijgen in de app store).
Echter, blijkt deze app onderliggend meerdere apps aan te sturen (kan ik dat zo zeggen?) waardoor Instagram je afstraft (omdat je hiermee software gebruikt die de voorwaarden  van Instagram overtreedt) en je een shadowban krijgt.


Een shadowban, wat is dat nu weer?

Ik zal hier volgende week een nieuw artikel over delen, want het word nog spannender allemaal ; )
Mochten je likes ineens een stuk minder zijn dan voorheen? Stay tuned.
Volgende week volgende lesje Instagram…

 

 

 

By | 2017-12-20T23:31:23+01:00 oktober 10th, 2017|Life, Tips|12 Comments

About the Author:

Debbie, 41 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van Micha, de leukste zoon van 14 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

12 Reacties

 1. Joni 10 oktober 2017 at 12:21 - Reply

  Zo jammer he, die algoritmes en dat “gedoe”. Ik post ook naargelang eigen zin, zonder rekening te houden met tijd, … en baal als ik posts mis van anderen die ik graag volg. Meh!

 2. Annelieke 10 oktober 2017 at 12:27 - Reply

  Herkenbaar en zeker jammer dat je dan direct ‘volgers gekocht te hebben’ naar je hoofd krijgt. Duidelijk mensen die nóg minder van Instagram snappen dan ik zelf.
  Ga zo door hoor, we laten ons niet gek maken he, haha!

 3. Sylvia 10 oktober 2017 at 12:38 - Reply

  Goeie tips! Al ben ik niet zoveel met Insta bezig. Begint langzaam..

 4. Judith 10 oktober 2017 at 13:16 - Reply

  Oh oops, ik heb die app followers ook. Misschien verklaart dat waarom Insta de hele tijd vastloopt vandaag? Een of andere ban? Hij gaat er iig onmiddellijk af!

 5. Dyonne Bakker 10 oktober 2017 at 16:31 - Reply

  Ik vind dat algoritme zo verschrikkelijk. Ik ben heel druk bezig met Instagram, maar de groei is echt minimaal helaas.

 6. Dhini 10 oktober 2017 at 16:52 - Reply

  De juiste hastag moet ik nog vinden. Goed tips

 7. Suzanne 10 oktober 2017 at 18:27 - Reply

  Eej Debbie, Ik snap helemaal niets meer van Instagram! Ze veranderen elke keer weer dat algoritme.

 8. Madelon - Meer met mama 10 oktober 2017 at 19:39 - Reply

  Ik houd hier dus echt geen rekening mee.. Ik post wanneer ik wil eigenlijk. 🙂

 9. Laura 10 oktober 2017 at 21:18 - Reply

  Ik vind dat algoritmesysteem echt twee keer niets, ik heb liever de chronologische volgorde. Het zijn wel handige tips, maar ik blog net niet zo vaak en zo interessant om alles op Insta te gooien 🙂

 10. Rianne 17 oktober 2017 at 23:11 - Reply

  Ik vind het echt jammer dat het zo verandert is, het gebeurt me nu zo vaak dat ik niks meer zie van mensen die ik graag wil volgen, dat ik eigenlijk bijna niet meer naar de feed kijk. Ik zie steeds alleen maar van dezelfde mensen, zelfs foto’s die een week oud zijn! Voor mij is de lol er nu wel een beetje af, en ik gebruik Instagram nu meer als een soort foto album voor in de bottom page banner in mn website 🙂

 11. […] Hoe je het Instagram algoritme verslaat – in gewone mensentaal […]

 12. hannah 31 januari 2018 at 10:35 - Reply

  Ik ben dus precies hetzelfde. Al die algoritmes.. dat slaat toch nergens op? Toch ben ik langzamerhand ook gaan twijfelen of ik er aan moet beginnen.. Thank you for the tips.

Reageer