Ik hoor erbij! #teamgehavendevoeten

/, Tips/Ik hoor erbij! #teamgehavendevoeten

Ik hoor erbij! #teamgehavendevoeten

Ik kwam er altijd ongeschonden vanaf. Maar na de Marathon moet ik er ook aan gelopen: ‘hardlopers-voeten’.

En al is het geen gezicht, stiekem ben ik er wel een beetje trots op. Het laat de sporen zien van de vele kilometers die ik heb afgelegd naar en tijdens de Marathon.

Souvenirtjes die ik heb overgehouden? Een blauwe nagel, blaren en loslatend vel.
Ik neem ze even met je door en vertel je ze hoe jij ze eventueel kunt voorkomen.

IMG_1090-2

Een blauwe nagel
Bij een blauwe nagel zit er bloed onder de nagel.
Je kunt een klein gaatje in de nagel maken zodat het bloed er uit kan, maar dat word alleen aangeraden als je echt veel pijn aan de nagel hebt.
Soms trekt het uit zichzelf weg en soms laat de nagel vanzelf los. Uiteraard groeit deze vanzelf wel weer aan.
Door te kleine schoenen te dragen of te lange teennagels te hebben kan een blauwe nagel ontstaan. Doordat de tenen tegen de neus van de schoen komt, ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel en dan word hij blauw.

Blaren
Ik heb een ontzettend grote blaar op mijn linker grote teen. Aan de zijkant van mijn rechtervoet en op de tenen naast mijn grote tenen een soort blaar wat niet is doorgezet, maar meer wit & dood (?) vel is geworden. Klinkt lekker hè?
Een blaar ontstaat door teveel wrijving en druk op de huid. Er komt dan een blaasje van vocht tussen de huidlagen. Te kleine/grote schoenen en niet de juiste sokken zijn vaak de oorzaak.
Advies is om de blaren vanzelf te laten genezen. Je kunt ze ook doorprikken, maar ontsmet daarbij dan wel goed! Je kunt blarenpleisters gebruiken om het de volgende keer te voorkomen.
Ik heb ervoor gekozen om ze te laten zitten, en die grote op mijn teen is nu pas aan het slinken (praten we over 3 weken verder!).

Overbelasting
Ik had er al eerder over geschreven. Ik had een overbelaste peesplaat in mijn linkervoet, verzamelnaam: hielspoor. Met veel rust, oefeningen van de fysio en shockwave kan ik zeggen dat na 2,5 week de klachten verdwenen waren.
Advies is dan ook direct rust te pakken, de fysio te bezoeken en de oefeningen te doen die deze aanraadt.
Oorzaak en voorkomen van een overbelasting spreekt denk ik wel voor zich hè?

voet
Het gebeurd mij regelmatig dat ik mijn nagels vergeet te knippen en dan thuis komt met een bebloede sok. Het is altijd dezelfde nagel die in de teen ernaast prikt. Je voelt er onder het lopen niets van hoor, maar als je dus thuiskomt tref je een bloedbad in je sok aan. Knip daarom je nagels regelmatig, maar ook niet te kort en niet rond (dan heb je kans op ingroeiende nagels).

Tips om je voeten goed te verzorgen

– Loop met speciale hardloopsokken. Deze ademen beter en kennen geen naden.  Ze hebben ook een speciale bescherming voor je tenen en hak erin zitten.
– Droog je voeten altijd goed na het douchen. Ook tussen de tenen.
– Gebruik elke dag schone sokken.
– Als je nieuwe hardloopschoenen gaat kopen, doe dit dan niet in de ochtend. Aan het einde van de dag zijn ze wat dikker (net als wanneer je hardloopt zullen ze wat dikker zijn). Pas ze ook met hardloop-sokken.
–  Win advies in, of je wel met de juiste zool loopt. Wellicht heb je een dikkere of dunnere zool nodig als die standaard in je schoen zit.
– Kijk of je je looptechniek kunt verbeteren.
– Doe voet-versterkende oefeningen. Hierdoor kun je wellicht blaren en eeltproblemen verhelpen.
– Wissel regelmatig van schoenen. Draag niet elke dag dezelfde schoenen.
– Bezoek een pedicure.
– En verwen jezelf eens in de zoveel tijd door je voeten lekker te laten masseren. Dat verdienen ze, en jij ook!

Heb jij ook van die mooie voeten en/of aanvullende tips?


Debbie

 

By | 2017-12-20T23:31:29+01:00 mei 2nd, 2017|Hardlopen, Tips|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 41 jaar. Ondernemend, actief. Moeder van Micha, de leukste zoon van 14 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer