Hoe kom ik ‘ineens’ zo FIT en strak?

/, Trainingsverslag/Hoe kom ik ‘ineens’ zo FIT en strak?

Hoe kom ik ‘ineens’ zo FIT en strak?

Nog nooit kreeg ik zoveel vragen over mijn trainingspatroon en vliegen de complimenten mij om de oren. Hoe ik zo fit kom.
Ik heb er nog nooit zo afgetraind uitgezien, dat klopt. Om al jullie vragen in één keer te beantwoorden, deze blog.

Ik loop nu 5 ½ jaar hard en eigenlijk deed ik altijd maar wat. Daar wil ik mee zeggen: ik trainde niet met een schema of trainer. Vond ik niet nodig en had ik geen zin in. In de fitness hetzelfde verhaal. Ik trainde wat en hoe ik lekker vond. Nadeel hiervan was dat ik in gewicht aankwam, omdat ik met mijn al van nature gespierde lichaamsbouw, meer massa opbouwde.

Minder massa, meer PR’s

Toen ik stopte met fitnessen, viel ik af. Gevolg: PR’s op de 5 kilometer en 10 kilometer. Ik trainde niet meer en niet anders dan dat ik altijd deed.
Ik haalde mijn goal-PR in oktober: 5 kilometer onder de 25 minuten (24.47) en liep in november in Valencia een minuut van mijn PR op de 10 kilometer af (52.33, deze stond sinds 2014 op 53.29).
Een teken dat ik goed op weg was. Tijd om mijn PR op de HM van 2.00.46 te crashen, welke ik in juni in IJsland liep.
De Linschotenloop in december werd mijn doel, een sub 2 uur lopen.

Per toeval kreeg ik via een gezamenlijke vriendin het aanbod van (triatleet) Wesley om mij te trainen naar dit doel toe.
Vanaf het moment dat wij elkaar voor het eerst spraken had ik nog 4 á 5 weken over om te trainen, niet lang, maar de basis lag er al. Dat ik sub 2 uur ging lopen zat er al wel in, maar dat ik hem in 1.53.59 zou lopen had ik niet van te voren zien aankomen! Mede dankzij haas Patty ook hoor! Zij sleepte mij er doorheen.

Nog een Marathon

Na deze race begonnen de kriebels nog een Marathon te lopen, nóg wat harder te kriebelen. De Rotterdam Marathon in 2017 had ik als een feestje ervaren en daar ging ik alleen voor het uitlopen, tijd boeide mij totaal niet.
Maar nu wilde ik eigenlijk wel zien waar ik echt toe in staat was als ik écht zou trainen. En zo stemde dit keer Wesley met mij in om mij door te trainen naar dit doel.

Vanaf dat moment trainde ik onder leiding van een trainer, volgens een schema. Het was wennen aan het begin, maar uiteindelijk vond ik het een fijne houvast. De maanden vlogen voorbij. Doordeweeks mijn intervals en tempolopen en in de weekenden deed ik trouw mijn duurlopen. Opbouwende naar 28 kilometer en 30 kilometer in de weken dat ik piekte. Dit zijn trainingen van 3,5 uur in zone 1 (á 2) waarbij je in je vetverbrandingszone loopt. Ik liep zomaar 50 kilometer in 1 week.

Voordeel van trainen onder leiding van een trainer is dat het in de weken dat je je wat minder voelt, je schema aangepast word naar wat je kunt. Je raakt niet overtraind. Blessures liggen hierdoor minder op de loer.
Ik heb echt heel veel geluk gehad om een trainer als Wesley te hebben en ik had dankzij hem een prima schema welke ik goed heb vol kunnen houden.
Ik kan het iedereen aanraden. Schema’s van internet plukken heb ik nooit in geloofd.

Wondermiddel

Dus ja, ik kan het mooier maken dan dat het is, maar dat zijn de redenen waarom ik zo fit ben.
Ik heb geen speciaal dieet gevolgd en ik heb geen geheim wondermiddel.
Al moet ik een wondermiddel noemen (wat bij mij werkt) is het ’s avonds niet meer snoepen.
Twee weken voor het koolhydraten stapelen heb ik extra goed voor mijzelf gezorgd: extreem veel groenten, wat meer eiwitten en geen late-night-snacks, of in ieder geval een gezonde variant.

Verandering

Steeds meer privé berichten kreeg ik binnen en de reacties onder mijn foto’s logen er ook niet om. Er was verandering te zien voor de buitenwereld. Zelf zag ik het nog niet zo.
Jullie berichten waren echt overweldigd. Nieuwsgierig, geïnteresseerd en oprecht lief! Zelf zag ik het op een gegeven moment alleen nog op foto’s.
En toen begon ik de veranderingen aan mijn lichaam ook echt goed te zien. Wanneer ik langs een raam of spiegel liep moest ik altijd even twee keer kijken. Het klopte niet met wat ik gewend was.
Maar op de weegschaal was er sinds mijn Marathontrainingen toch echt maar een kilo af.


deze foto is van een paar dagen voor de Marathon van Antwerpen en zag ik pas echt hoe afgetraind ik was. 

Ik denk dat het komt omdat ik die explosieve (sprinter/fitness) benen niet meer heb. Dat mijn spieren langer zijn geworden door de duurlopen.
Maar dat is het niet alleen natuurlijk, die Marathontrainingen en de race zelf laat uiteraard ook zijn sporen na. Mijn ouders kwamen 3 weken na de Marathon thuis van 3 maanden Spanje en die konden het in mijn gezicht ook goed zien.

Vreetkicks

Na de Marathon van Rotterdam ben ik een weekje ziek geweest en heb ik nooit after-Marathon-vreetkicks gehad. Des te meer liet ik mij nu gaan na Antwerpen en ik had het verdient vind ik!
Dus van dat hele platte buikje is nu niet meer zo veel te zien, maar ik pak mijn ritme snel weer op. Er zit immers een Triathlonnetje aan te komen en daarna komen er weer Marathon-trainingen aan.

Tips

Mijn tips voor jou:
– kies één doel waar je naartoe wilt werken
– laat je maximale hartslag bepalen, zodat je gericht in de juiste hartslagzones kunt trainen
– neem een trainer (wil je eventueel het nummer van Wesley, mag je mij altijd een berichtje sturen, vind hij leuk!)
– eet gezond (skip of vervang je late-night-snacks)
– pak je rust
– do what is needed! dus volg je trainingen, doe je duurlopen, niet meer en niet minder
– vergelijk jezelf nooit met anderen

Ik denk dat die laatste bij mij ook een belangrijke factor is. Ik heb er al eens een artikel over geschreven. Ik vergelijk mijzelf niet met anderen. Houd mij aan mijn eigen kunnen, treed zo nu en dan uit mijn comfortzone, maar zal nooit iemand willen evenaren of met iemand competeren. Ik word al moe bij het idee!!

En als je mij al volgde, weet je het resultaat, ik liep een droomtijd op de Marathon: 4.18.54 (met 27 graden! dus er had met kouder weer zeker een sub 4.15 ingezeten!). En ohja! een week voor de Marathon scherpte ik nog even mijn PR op de 10 kilometer aan, welke nu op 51.30 staat (en hier ging ik niet eens vol gas).

Op naar het volgende doel en weer naar mijn platte buikie, die beviel mij wel!

Volg jij mij al op Instagram? @fitfunrun_

 

 

By | 2018-05-29T20:29:54+02:00 mei 29th, 2018|Hardlopen, Trainingsverslag|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

  1. Wicky 29 mei 2018 at 19:50 - Reply

    Je bent gewoon een topper.

    Misschien moet ik ook eens een trainer gaan zoeken zodra ik weer mag gaan sporten. Heb al lang overwogen om bij een club te gaan om tips en adviezen te krijgen.

Reageer