Hielspoor & shockwave

/, Tips/Hielspoor & shockwave

Hielspoor & shockwave

Tja. En dan heb je hielspoor.

Ik heb veel moois overgehouden aan de Marathon, maar helaas ook een overbelaste peesplaat.

Net voor de 20 van Alphen, begin maart, had ik al wat last onder mijn linkervoet. Ik weet ook niet of het dezelfde klacht is uiteindelijk, want het is een poos weggeweest. Maar dat mijn voet nu overbelast is, is zeker!

Dat is wat hielspoor is; een blessure door het gevolg van overbelasting van de peesplaat. Doordat er teveel spanning op de peesplaat is geweest en er daardoor aan de aanhechting te hard is/wordt getrokken.

Eigenlijk, als je er dieper op in wilt gaan, zijn hielspoor en een peesplaatontsteking (wat ik heb) 2 verschillende problemen. Ze worden echter vaak met elkaar verwisseld omdat de symptomen wel heel erg op elkaar lijken. Hielspoor is eigenlijk meer een verzamelnaam om verschillende klachten in de hiel te omschrijven.

Symptomen waar je het aan kunt herkennen

Pijn onder de hiel bij het opstaan ’s morgens.
Pijn onder de voet na wat langer gezeten te hebben of lang gestaan te hebben.
Pijn bij het lopen (vooral bij het begin, de pijn neem meestal vanzelf meer af).
Ook bij het autorijden (gebruik van de pedalen) kun je last hebben onder je voet.

Behandeling

Tijdens de Marathon geen last van mijn voet gehad, maar maandag bij het opstaan, direct te voelen. Meteen de fysio gebeld en daar kon ik dinsdag terecht. Daar hebben ze mijn kuiten en de pijnlijke plek gemasseerd.
Vanmorgen ben ik er weer geweest, weer los gemasseerd. Van verschillende kanalen had ik over ‘shockwave therapie’ gehoord. Mijn fysio raadde mij zeker aan dit te doen, echter, bieden zij het zelf niet aan.
Ben na mijn bezoek aan mijn vaste fysio direct gaan zoeken naar een mogelijkheid tot shockwave in de buurt en kon vanmiddag nog terecht bij een praktijk in Woerden en heb mijn eerste shockwave behandeling gehad. Ook kreeg ik wat mooie plakkers op (medical tape) zodat de peesplaat niet meer te ver kan oprekken en dit zorgt tevens voor een betere doorbloeding.

plakkers

De eerste regel: Hoe eerder je er bij bent, hoe sneller kans je hebt op herstel.

Je kunt in het eerste stadium zelf ook één en ander proberen.
Sowieso is RUST noodzaak. Stop met belasten. Minder/stop je sporten. Masseren en veel rekken en strekken. Denk aan masseren/rekken ook (juist) aan je kuiten, waar de klachten vandaan kunnen komen. Je kunt hier heel veel informatie over online vinden. Zooltjes kunnen ook veel doen.

Ik vond het wel prettig direct naar de fysio te gaan met mijn klachten. Ik wil er natuurlijk het liefste zo snel mogelijk vanaf. De meest effectieve manier is dan shockwave.

Shockwave Therapie is een zeer effectieve methode waarbij, door middel van schokgolven (geluidsgolven), de pijnlijke zones worden behandeld. De golven verplaatsen zich via een soort schiet-apparaat (zie hoofdfoto) vanaf de buitenkant van het lichaam naar het gebied, waar de pijn zit. Je voelt het apparaat tegen je voet aan ‘schieten’/tikken. Hierdoor worden de bloedcirculatie en de stofwisseling bij de pijnlijke plek verbeterd, zodat het lichaam wordt gestimuleerd dit zelf te herstellen.
De voet word ingesmeerd met een soort gel wat de behandeling beter zijn werk laat doen.

Bij mij deed het geen pijn, bepaalde plekjes waren wat vervelend. Bij sommige mensen kan het wel pijn doen, dat ligt geheel aan de klachten en aan je pijngrens.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn kan ik nu nog niet zeggen na 1x, maar na 3 behandelingen moet er toch wel één en ander duidelijk worden.

Oorzaak

Bij mij is de oorzaak natuurlijk direct duidelijk. De Marathon. Overbelast. Maar er zijn meerdere mogelijk oorzaken. Het is echt een veel voorkomende klacht. Niet alleen bij sporters.

Denk aan verkeerde schoenen (te zachte zolen of te strakke schoenen), mensen met overgewicht hebben eerder kans op klachten, korte kuitspieren.

Hoe nu verder

Laten we hopen op een snel herstel.

Gelukkig heb ik geen stop op het lopen van beide fysios, ik mag wel 2x in de week kleine(re) afstanden lopen en mijn Halve Marathon in Reykjavik eind juni is ook niet in gevaar.

Het is simpel, hoe langer je er mee doorloopt en hoe meer en langer je het belast, hoe langer je er last van hebt. Ik vind het jammer, maar ik moet even pas op de plaats.

Heb jij het ook wel is gehad, hielspoor en wat zijn jouw ervaringen ermee?

By | 2017-12-20T23:31:30+01:00 april 19th, 2017|Hardlopen, Tips|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

 1. Nora 25 april 2017 at 21:03 - Reply

  Oh mennnnn, jij ook!! Ik dus ook: al in aanloop naar Rotterdam…
  Ik ben nu een maand aan het niet-hardlopen (wel fietsen en zwemmen), maar ik word er behoorlijk chagrijnig van: ik wil rennen!! Hoe is het nu met jouw hiel? Wordt het langzaam minder, de pijn? Blijf je nog steeds rustig doortrainen? Heel veel succes met je herstel!! xx Nora

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 27 april 2017 at 12:23 - Reply

   ik ben maandag 35 minuten geweest en vandaag 50 minuten, geheel pijnvrij!! dinsdag weer shockwave gehad. gaat goede kant op.
   met jou inmiddels? snap dat je wilt rennen!!! daar zijn wij toch voor gemaakt tenslotte! succes <3

Reageer