Betuwse 11 dorpentocht

/, More than running/Betuwse 11 dorpentocht

Betuwse 11 dorpentocht

Begin mei gaven Meike, Gaby en ik ons op voor de Betuwse 11 dorpentocht. Een fietsroute van 50km door de Betuwe. ASICS Frontrunner-maatje Celeste hoorde van mij van de tocht en schreef zich in voor de 100km.

Uiteindelijk schreven Nicky en Nicky (vriend van Gaby) zich ook in voor de 50km en zo hadden wij een gezellig clubje van 5 mensen.

Ik moest wel even lachen, ik betaalde geloof ik € 4,- inschrijvingskosten, maar vervolgens was ik rond de € 150,- kwijt aan onderhoud van mijn fiets 😉
Een nieuw (dames) zadel, ik bleek een mannenzadel te hebben en deze zat inderdaad niet lekker op langere afstanden. En ik schafte een fietsbroekje aan waar een zeem in zit (dan zit je zachter op je zadel).
Ook moest ik nieuwe banden voor en achter, omdat deze wel erg versleten waren.
Voordeel hiervan was, dat mijn off-road banden nu vervangen werden door banden die wat toegankelijker waren voor op het asfalt.
Maar zwaarder fietsen dan mijn fietsmaatjes (met dunnere bandjes en lichtere fietsen) zal ik hoe dan ook.

Waarom ik, voornamelijk hardloopster, nu meedoe aan een fietstocht? Ik houd wel van wat afwisseling en een uitdaging.
Daarbij loopt de route door een regio waar ik gék op ben, de Betuwe en langs de Linge. Mocht je mij al een tijdje volgen, weet je dat ik gék op de Linge ben.
Daarbij schreven dus 2 lieve hardloopvriendinnetjes zich ook in en was de keuze snel gemaakt. Ohja, én er wacht een medaille bij de finish 😉 ook leuk.


Tekst van de website ‘11 dorpentocht: De 50 km route tussen Leerdam en Geldermalsen zorgt voor een unieke beleving, al je zintuigen staan op scherp. Dát stukje Betuwe, door elf karakteristieke dorpen langs de kronkelende rivier de Linge, is pure magie. Betoverende dijkjes zoals de Appeldijk, tussen Beesd en Tricht, en de Molendijk in Rumpt. Eeuwenoude landgoederen zoals ‘Mariënwaerdt’ in Beesd en ‘Noordenhoek’ in Deil en diverse andere culturele parels zoals het ‘Geofort’ net voorbij Gellicum, het ‘Kunstfort Asperen’ en de ‘Betuwse toren van Pisa’ in Acquoy. En dit is slechts een tipje van de sluier, er is gewoonweg teveel om op te noemen. De hele route, ook buiten deze dorpen, prikkelt vrijwel alle zintuigen. Zo gaat de tocht ook langs theetuinen, romantische terrasjes en diverse biologische winkels vol met onbespoten lekkers. Dit alles aangevuld met afwisselend natuurgebied, heerlijk fietsen langs fruitboomgaarden, weilanden, grienden en door een rustiek rivierenlandschap met uitzichten over de uiterwaarden.
Er is naast een 50km route ook een 100km en 130km route.


IMG_2660Mijn wekker ging om 6.15u (mooie tijd voor op een zaterdag, toch?) .
Fiets lag al achterin, dus ik kon zo vertrekken.

Ik sprak even voor 9u af met iedereen bij de start, in Rhenoy. Omdat ik al jaren hier in de regio kom, weet ik wel redelijk goed de weg. Gaby, Nicky en Meike vertrekken vanuit Meike’s huis. Dat betekend 5km langer fietsen, ik pas haha, ik houd het lekker bij 53km (officiële lengte van het parcours ipv 50km) en ontmoet ze dus in Rhenoy.
Wanneer ik mijn fiets uit de auto heb, ik de rest heb gevonden, wij onze bandjes opgehaald hebben, nog even naar het toilet gegaan zijn, is het tijd om naar de start te gaan.
Ik kijk enthousiast om mij heen, ik, als amateur fietser tussen al deze mensen die het al vaker doen (dat kun je zien aan de kleding, klikschoenen, fietsen en handschoentjes (note to self: helm en handschoentjes aanschaffen). Helm en bril leen ik van Meike.
Voor de rest heb ik een hardloophempje en schoenen aan van Asics en mijn speciale fietsbroekje. Mijn FlipBelt dient als houder voor reepjes en gelletjes. Handig. Maar als ik de shirtjes van mijn vriendinnen zie, met allemaal vakjes hiervoor, denk ik: handig! (note to self: ook een fietsshirtje aanschaffen).

Omdat we zo vroeg starten, is het nog te doen qua temperatuur, maar deze zal al snel oplopen naar 27-30 graden.
We smeren ons goed in en zorgen dat we voldoende water bij ons hebben.

Even een startfoto met zijn allen en we kunnen er vandoor!

IMG_2664

De eerste 10-20km zijn voor mij heel bekend terrein. We rijden in de buurt van ‘mijn’ camping & heb ik al vaak genoeg hardgelopen en gefietst.
Dan stoppen we even onder een viaduct van de A2 om ons nog even extra goed in te smeren. De zon doet goed haar best.

En dan komen we bij landgoed Mariënwaerdt aan. Een route waar ik graag fiets/hardloop wanneer ik hier in de zomermaanden vertoef. Ik heb hier vaker met Meike gelopen/gewandeld, dus we leggen dit momentje ook even vast.

IMG_2667
IMG_2697
Het valt mij eigenlijk mee hoe snel de kilometers voorbij gaan, voor ik het weet zitten we op 25km.
We stoppen even en schieten wat foto’s.

Naamloos IMG_2674 IMG_2666

Bij de 30km ongeveer, bij Geldermalsen willen we onze bidon bijvullen, maar zien we dat de ‘stoppost’ niet ver meer weg is. We besluiten door te fietsen.
We steken een rotonde over en wanneer ik achter mij kijk, zie ik ineens Celeste aankomen fietsen. Haar vriendinnetje had helaas verstek moeten laten gaan, dus ze was blij een bekend gezicht te zien. We rijden samen door naar de stopplek en kletsen daar verder, drinken veel water, koffie en schieten uiteraard weer wat foto’s.

IMG_2681

ASICS Frontriders 😉

We vervolgen onze weg en Celeste vervolgt die van haar. Bikkeltje, zij moet er nog 53km, wij kunnen aftellen, nog 17km.

Vanaf dit punt is het warmer en beginnen mijn benen kalmpjes aan te geven wat moe te worden. De route rond Geldermalsen is iets minder aantrekkelijk, langs een industrieterrein.

De weg terug naar de finish ken ik wel, toevallig precies 2 jaar geleden (echt precies hetzelfde weekend, ik kreeg een herinnering via Facebook) reed ik een 30km tocht vanaf de camping met een vriendin naar en van Geldermalsen. Dus ik wist precies nog hoever het terug was.

Prachtig laatste stuk naar de finish. Langs Deil, Enspijk, Rumpt naar Rhenoy. Langs de Linge, dromerig bekijk ik alle dijkhuisjes.
En dan komt mijn veter tussen mijn ketting/tandwiel. Gelukkig merk ik het op tijd, dat het een klein stukje is. Nicky trekt hem er voor mij uit. En we kunnen onze weg vervolgen.

IMG_2702

Het is geen 10km meer, maar ik begin moe te raken. Niet alleen mijn kuiten, maar ook mijn bovenbenen beginnen aan te geven moe te worden.
Ik weet mij met mijn bovenlichaam ook geen houding meer te geven op de fiets, ik heb nog nooit verder gefietst dan 30km en ook dat was 2 jaar geleden.

Maar eerlijk is eerlijk, ook deze kilometers vliegen voorbij. Het is de omgeving die mij mijn moeheid, en de warmte doet vergeten.

We naderen de finish en al snel kan ik mijn eerste fietsmedaille om mijn nek hangen! Jeej! Zo trots op mijzelf! En op de rest van ‘mijn’ clubje! Hebben we mooi gedaan in deze temperaturen.

IMG_2693

We rijden nog even naar Meike’s huis, waar Michel met een lekkere koude Corona zit te wachten (want hey, ik was met de auto gekomen, dus fiets achterin en naar Enspijk rijden maar, de rest moest nog terugfietsen).

IMG_2694

Ik heb zo genoten van deze tocht!
Ik ga zeker mijn best doen er volgend jaar weer bij te zijn. Nee wat zeg ik, ik ben erbij, ik kan dan vanuit mijn vakantiehuisje er zo heen fietsen 😉

Maar ook mensen (zeker deze mensen) die onbekend in de omgeving zijn, wil ik deze fietstocht aanbevelen! Wat een prachtig stukje Nederland hebben wij hier!

By | 2017-12-20T23:31:27+01:00 mei 27th, 2017|Fietsen, More than running|1 Reactie

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Eén reactie

  1. Rochelle 27 mei 2017 at 21:25 - Reply

    Wat een leuk stuk heb je geschreven! Je maakt me enthousiast…wie zie ik je daar volgend jaar!

Reageer