LIFE: Alleen iets ondernemen. Ik probeer(de) het uit! & TIPS

/, Tips/LIFE: Alleen iets ondernemen. Ik probeer(de) het uit! & TIPS

LIFE: Alleen iets ondernemen. Ik probeer(de) het uit! & TIPS

Laatst had ik een event in Scheveningen. Het beloofde mooi weer te worden. Een vriendin vroeg mij waarom ik niet lekker een hotelletje boekte voor die nacht, om wat alleen-tijd door te brengen. Er waren op dat moment wat zaken in mijn leven waar ik goed over na wilde denken. Misschien kon ik, wanneer ik wat tijd alleen doorbracht aan zee, wel wat antwoorden vinden.

Alleen, een hotelletje boeken? Op het event zelf ben ik samen met heel veel meiden en red ik mij wel tot en met de lunch. Daarna zag ik mijzelf ook wel zitten op het strand, beetje bijkleuren, wat langs zee lopen, boekje om te lezen.
Avonturistisch aangelegd als ik ben, zag ik het wel als een uitdaging en boekte een hotelletje voor mijzelf voor een nacht.
Ik vond een leuk betaalbaar hotelletje met prima 1-persoonskamers, 500 meter bij zee vandaan, inclusief ontbijt. Ik was, inclusief wat korting die ze aanboden op de site, zo’n €45,- kwijt.
Ik moest die maandag ook wat spullen ophalen bij de Hardloopwinkel in Bodegraven en besloot gelijk mijn bon voor de sauna in Bleiswijk te verzilveren. Dit ligt namelijk beide op de route terug naar huis. Win-win-situatie. Dat scheelde mij weer én tijd voor maandag én benzine, want ik hoefde die ritjes niet nog is te maken, zo werd het helemaal een goedkoop nachtje (ik was natuurlijk ook net terug uit Noorwegen).

Het event was leuk, een vol programma tot en met de lunch. Daarna kwam Paul even een biertje drinken.
Omdat het weer zo tegenviel, twijfelde ik even om gewoon naar huis te gaan toen hij vertrok. Lekker mijn eigen bankje, netflix en chill.
Maar ik bleef. De zon begon af en toe door te breken, er stond alleen heel veel wind. En aan zee zijn, is toch altijd wel speciaal voor iemand die midden in het land woont.

Ik wandelde wat over het strand en checkte in bij het hotel. Ik kleedde mij om en schreef vast mijn blog over het event, dan kon die vast online.

IMG_9191

En toen was het tijd voor de grootste uitdaging: alleen eten.
Ik wandelde langs wat strandtentjes, bekeek wat menukaarten. Een mooi plekje aan zee sprak mij wel aan, maar het was overal zo druk, dat ik het toch wel een hele stap vond om ergens alleen te gaan zitten. Had geen zin in nieuwsgierige blikken de hele tijd terwijl ik daar zat.
Ik besloot om een lekker portie vis bij Simonis te gaan eten en mijzelf te trakteren op een grote beker Ben & Jerry’s ijs.
Deed nogmaals een wandeling over het strand, schoot wat fotos, liep de pier over (is trouwens heel leuk van binnen tegenwoordig, allemaal hippe souvenierswinkeltjes en eettentjes!).
Ik keek op mijn klokje en het liep tegen 19en.
Besloot naar mijn hotelkamer te gaan en te douchen, wat vlogs te kijken, te lezen.

IMG_9196

Toen ik nog even plaatsnam op een bankje op de boulevard om van een afstandje (lees: niet in de volle wind) nog van de zee te genieten, raakte ik in gesprek met een vrouw die naast mij kwam zitten. Ze at een salade. Ik weet niet meer precies hoe, iets van ‘eet smakelijk’ en over de enge grote meeuw die bij haar kwam zitten azen. Maar er volgde een fijn gesprek met haar. Spontaan, eerlijk, impulsief als ik ben (en zij is) ging het gesprek al snel over diepere zaken in het leven, privé zaken. Ik ben sowieso geen persoon wat langer als 5 minuten over koetjes en kalfjes kan praten. I hate small-talk.
Al gauw bleek dat we veel gemeen hadden. We hadden het over vakanties en alleen reizen, zij was dit jaar voor het eerst alleen 2 weken op vakantie geweest en dacht erover na om nog een weekje weg te gaan.
Ik begon het wat fris te krijgen en je kon aan de lucht merken dat er al wat tijd verstreken was, we keken op de klok en het was al tegen 21u. We hadden gewoon heerlijk 2 uur aan één stuk gekletst.
We wandelden nog samen een stukje richting mijn hotel, waar we op een kruising, waar zij linksaf moest en ik rechtdoor, afscheid namen.
We apprecieerden elkaars gezelschap  (anders zit je ook niet 2 uur met elkaar op een bankje natuurlijk, haha) en spraken die ook uit naar elkaar.
We spraken af nog is contact te hebben via Facebook. Ergens had het zo moeten zijn, dat precies wíj, even na elkaar, op dát bankje zijn gaan zitten. Daar waren wij beiden over uit.

Ik denk dat het bij mij ook een keer gaat gebeuren dat ik alleen op reis ga. Ik zie het steeds vaker om mij heen. En reizen, wij bloggers, sowieso niet vaak ‘alleen’.
Ik ben iemand die erg graag reist. Ik ben gek op stedentrips. Urenlang door een (nog) onbekende stad ronddwalen, shoppen, cultuur snuiven, terrasje pakken. Mij maak je niet gelukkiger!
Want ik ben er wel achter gekomen, mijn reisdrang is veel sterker dan die van mijn man en vriendinnen. Gelukkig gaat mijn man heel vaak wel mee. Soms lukt het gewoon niet om een weekendje weg te plannen met vrienden.
Ik heb het geluk dat ik het financieel allemaal makkelijk kan bekostigen, dus ik denk dat ik gewoon een keer moet gáán. Waarom wachten tot een ander wel kan? En is het niet veel prettiger om alleen naar een stad te reizen en daar te doen wat jíj wilt, wanneer jíj het wilt, eten waar jíj wilt.

Verschil alleen en eenzaam.

Laat ik voorop stellen: alleen zijn, is niet hetzelfde als eenzaam zijn.
Alleen zijn, kun je voor kiezen. Om lekker even ‘alleen te zijn’, tijd met jezelf doorbrengen, nadenken, de drukte van de dag achter je te laten.
Eenzaam zijn, is een gevoel. Je voelt je eenzaam. Je eenzaam voelen, kan ook in het gezelschap van mensen zijn, waar je je niet mee verbonden voelt, of niet meer thuis hoort, een gemis aan sociale contacten.

Het kan dus heel goed dat jij, na een weekend met drukke verjaardagen, er voor kiest even ergens in je eentje te gaan zonnen. Rust nemen. Hoe een ander hier naar kijkt, dat jij daar alleen zit, verschil ook weer per persoon.

Zo ontmoette ik daar, in mijn eentje, Sabrina op een bankje, ook in haar eentje. Waren wij eenzaam op dat moment? Nee, alleen, dat wel.
Door ‘alleen te zijn’ kom je ook tot ontmoetingen en ontdekkingen waar je niet komt als je op dat moment samen was geweest.

Ik vind het wel mooi, alleen zijn. Ik moet toegeven dat het ook wel een beetje gek voelde, om alleen een hotelletje te boeken, maar ook spannend. En ik ben trots op mijzelf dat ik het gedaan heb.

IMG_9182

Is dat niet gek ‘alleen zijn’?

De tijd die je alleen doorbrengt is eigenlijk hele schaars. Ik las ergens dat een mens 80% van zijn tijd op één of andere manier met een ander doorbrengt, zowel werk als privé. Dus waarom zou je dat  niet verminderen, zodat je meer kunt doen wat jezelf wilt?
Wil je naar die film, maar niemand kan? Wil je naar die stad? Maar je vriendinnen hebben geen geld?
Wat let je!?

Er zijn 3 groepen die allemaal anders naar ‘iets alleen ondernemen’ aankijkt:
Groep 1) vind het heerlijk (gaat bijvoorbeeld zonder boek/laptop op reis)
Groep 2) lijkt het verschrikkelijk, vind het al moeilijk om ergens in zijn eentje op iemand te wachten (deze mensen gaan direct op hun telefoon tijdens het wachten)
Groep 3) hangt er een beetje tussenin. lijkt het heerlijk alleen op een terras een biertje te doen in de zon, maar vind de drempel nog te hoog om het daadwerkelijk te dóen.

‘Vroeger’ vond ik het verschrikkelijk om ergens alleen op iemand te wachten.
Ergens alleen op een terras gaan zitten? Echt niet!
Inmiddels ben ik wel gewend dingen alleen te doen, hoe vaak ben ik eigenlijk al niet ‘alleen’ op hardloopevenementen, in Bergen heb ik alleen gelunched, in Oslo zat ik alleen op een terras te genieten van de zon en een biertje. En nu dan een nachtje weggeweest. De sauna (maar dat was, eerlijk gezegd, door de lak aan afleiding wel saai na een uur!).

En weet je, ik doe ook heel veel samen met Micha, mijn zoon van 9. De stad in, bioscoop, weekendjes weg. Hoe groot is dan de stap om iets alleen te doen? In principe neem je dan toch ook alle keuzes al zelf?

TIPS om iets alleen te ondernemen:
> begin klein, ga ergens een kopje koffie drinken, neem desnoods wat te lezen mee (zo ben je bezig en kun je oogcontacten vermijden 😉 )
> veel eetzaken hebben een lange tafel/bar waar je aan kunt schuiven, vaak zitten daar meerdere mensen alleen
> ga alleen naar de film (volgens bioscoopmedewerkers, doen heel veel mensen dit!)
>
lunch in een grote (buitenlandse) stad. er zitten vaak veel mensen alleen te eten (denk aan zakelijke reizigers)
>
alleen naar de dierentuin of een museum laat je heel anders en langer naar dingen kijken waar jij naar wilt kijken
> boek een groepsreis met allemaal mensen die ‘alleen’ reizen
> trek je niets van een ander aan. zoals ik al eerder zei, kijkt iedereen anders naar iemand die bijvoorbeeld alleen zit te lunchen.
> waarom wachten tot een ander tijd, geld, zin heeft om iets met jou te ondernemen? life’s to short!
> wees TROTS op jezelf dat jij genoeg ballen hebt om iets alleen te ondernemen

en dan de VOORDELEN van iets alleen ondernemen:
> je plant alles naar hoe jij het wilt (waarheen, wanneer, hoelang etc)
> je hoeft met niemand rekening te houden (je eet waar je wilt, je shopt zolang je wilt)
>
het is een stuk goedkoper (als je met je partner gaat heb je dubbele kosten)
>
je ziet dingen die je niet ziet als je in gezelschap bent
> je mag zoveel fotos (selfies) maken zonder dat iemand zucht naast je 😉
> je hebt zoveel te vertellen als je terug komt!
> je bent een stuk wijzer, zelfstandiger als je terug komt
> je staat open voor ontmoetingen met anderen wanneer je alleen bent
> je vind ontspanning in een normaal redelijk chaotisch en druk leven waar je al zoveel met andere mensen rekening dient te houden (werk, gezin)

Doe jij ook wel is iets alleen en heb je aanvullende tips? Laat ze dan vooral achter! Ik ben zelf vooral nieuwsgierig naar tips voor weekendjes alleen weg.


Debbie

 

 

 

 

By | 2017-12-20T23:31:51+01:00 augustus 27th, 2016|Life, Tips|8 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

8 Reacties

 1. Sonja Diane 27 augustus 2016 at 09:23 - Reply

  Wauw, wat word ik blij van dit stukje! En wat dapper dat je het gewoon alleen doét! Ik ben nu 7 jaar “alleen” (gescheiden maar gelukkig woont mijn puberdochter bij me) Het heeft bij mij vrij lang geduurd voor ik dingen alleen durfde en wilde ondernemen. En nog vind ik het wel eens moeilijk. En zoals jij dit nu opschrijft kan ik het even van een afstandje bekijken en vind ik eigenlijk ook wel dat dingen alleen doen helemaal niet gek is. Bedankt voor deze eyeopener!

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 27 augustus 2016 at 10:44 - Reply

   Hi Sonja, bedankt voor je lieve reactie. En dat je er blij van word. Lief!
   Jammer dat je door je scheiding ‘genoodzaakt’ bent/was alleen dingen te doen, maar weet zeker dat je er sterker van bent geworden en het verschil weet tussen ‘alleen’ en ‘eenzaam’ zijn.
   Het is echt niet gek om iets alleen te doen en zeg nou zelf, wat is nou heerlijker gezelschap dan jezelf? Probeer het is uit en laat het mij weten! Liefs!

 2. Michel Goedhart 27 augustus 2016 at 09:36 - Reply

  Jeetje wat kan jij schrijven zeg! Ik zie je morgen topper…….en vergeet je viltstift niet haha!!!

 3. Folks 27 augustus 2016 at 09:40 - Reply

  Mooi verhaal,hebben heul veul mensen wat aan,
  Ikzelf ook,in je eentje iets ondernemen vergt durf en lef,maar als je het doet,gaat er een mooie wereld voor je open,regelmatig in mijn eentje op pad.
  Het verschil is,dat je net zo lang naar iets of iemand kan kijken zo lang jij dat wilt,schilder of tekenaar,oid.
  Het hardlopen heeft ook bij jou je blik verruimd,,,,,,zouden meer mensen moeten doen,en dan het liefst bij Fit Fun & Run!
  Geniet van alles en iedereen om je heen,en geniet in je eentje……maar nooit eenzaam!

 4. arnold bakker 28 augustus 2016 at 00:18 - Reply

  Hoi Debbie , het is idem leuk als je iets alleen onderneemt , ik ben dit jaar alleen op vakantie geweest naar noorwegen op cruise en dat was voor mij de eerste keer dat ik alleen op vakantie ging vond heel spannend .

  wat je ook al noemde de voordelen van het alleen iets uitproberen !
  dat je eigen dingen kunt plannen en met geen 1 rekening hoeft te houden en dat je helemaal
  alleen daar hoef je niet zo gauw bang voor te zijn je ontmoet heel gauw weer andere mensen vooral
  als je op vakantie bent in het zelfde hotel zit of op een cruise !

  vind leuk om je berichten te lezen jammer dat je zo verweg woont ( ik kom uit drenthe) konden we een keer samen sporten (hardlopen).

  Ga zo door !!

  Groeten arnold

 5. Debbie ~ Fit, Fun & Run 28 augustus 2016 at 11:17 - Reply

  ik was dit jaar ook in Noorwegen!
  inderdaad er zitten heel voordelen aan iets alleen ondernemen. je word er een stuk wijzer van!
  leuk om te horen dat je mijn berichten graag leest, blijf dat vooral doen! wie weet komen we elkaar een keer tegen!
  lieve groet!

Reageer