♥ Who RUN the world?

//♥ Who RUN the world?

♥ Who RUN the world?

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Elk jaar op 8 maart staat deze dag in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Deze dag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Ik wil graag het geweldige verhaal van Kathrine Switzer met jullie delen. Zij heeft veel betekend voor de rechten van vrouwen in de hardloopwereld.

Kathrine Switzer (USA) was de eerste vrouw die mét startnummer de Boston marathon uitliep (1967). Vrouwen waren uitgesloten voor deelname. Ze leidde de organisators om de tuin en schreef zich in onder de naam ‘K.V. Switzer’, droeg wijde mannelijke kleding en het lukte haar zelfs te ontsnappen aan een poging om haar uit de wedstrijd te verwijderen. Toen zij na 6,5 km ontdekt werd door de organisator, werd zijn namelijk hardhandig geprobeerd uit de wedstrijd te krijgen.
Schreeuwend en vloekend probeerde hij haar rugnummer af te pakken, wat gepaard ging met heel wat geworstel. Haar vriend die ook meedeed aan de marathon, zag het allemaal gebeuren en hielp haar.  Kathrine rende door en finishte in 4 uur en 20 minuten.

De aanval op Kathrine werd door vele fotografen vastgelegd en al gauw bereikte de foto’s de hele wereld. Vanaf toen verschenen er steeds meer vrouwen aan de start van de Boston Marathon. Er werd campagne gevoerd om vrouwen officieel mee te laten doen aan de marathon en Kathrine was één van de organistoren van deze actie. Na deze Boston Marathon duurde het nog 5 jaar voordat vrouwen mee mochten doen met marathons.
Uiteindelijk liep Kathrine 35 marathons en won ze in 1974 de New York City marathon.

Bekijk en luister Kathrines verhaal in dit filmpje. Ze praat over de wedstrijd en over haar missie om de deelname aan hardlopen voor vrouwen te verbeteren.

Bobbi-Gibb

 

Voor Kathrine liep in 1966 Roberta (Bobbi) Gibb de Boston Marathon illegaal mee. “Nee helaas, vrouwen zijn niet in staat de marathon te lopen. Bovendien accepteert de Boston marathon alleen inschrijvingen van mannelijke atleten”.  Was het exacte antwoord toen zij zich wilde inschrijven. Maar de 23-jarige liet het hier niet bij zitten! Zij verstopte zich tot het startschot in de bosjes, zette haar capuchon op en voegde zich vervolgens (zonder startnummer) bij de lopers. Ze werd snel opgemerkt, maar mocht toch doorlopen. Bobbi besloot hierdoor om haar capuchon af te doen en toen was het voor alle lopers en het publiek overduidelijk: het was een vrouw die meeliep, illegaal! Gelukkig reageerde het publiek positief en werd zij toegejuicht. Na 3.21 kwam ze over de finish. Maar haar naam werd niet genoteerd bij de uitslagen.
De twee jaar erna liep ze deze marathon nogmaals en pas in 1996 erkende de organisatie officieel de successen van Bobbi: als eerste vrouw over de finish in 1966, 1967 en 1968.

By | 2017-12-20T23:31:58+01:00 maart 8th, 2016|Tips|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer