Ren jij naar de stembus? Waterschapsverkiezingen.

/, Lifestyle/Ren jij naar de stembus? Waterschapsverkiezingen.

Ren jij naar de stembus? Waterschapsverkiezingen.

Dat ik gek op water ben, kun je wel stellen. ’s Zomers sta ik uren op mijn wakeboard en wanneer ik niet óp het water te vinden ben, dan kun je mij er wel áán vinden.
Vandaar ook mijn eigen stacaravan in de Betuwe bij een grote zwemvijver, zodat ik de helft van het jaar altijd een vast plekje aan het water heb. Heerlijk!
Maar ook als ik hardloop betrap ik mijzelf er op dat ik vaak een route langs het water kies. De Singel (Woerden), De Rijn en De Linge zijn daarbij mijn favorieten.

Dat het niet zo vanzelfsprekend is dat het water schoon is en wij überhaupt zo maar kunnen wonen waar wij wonen is niet iets waar ik eerder echt bewust bij stil heb gestaan. Dus laat ik dat is doen! 

En wat is daar een beter moment voor, zo vlak voor de waterschapsverkiezingen 20 maart a.s. De stemkaart heb je al in de bus gehad.

Nederland Waterland

Nederland is een waterland. Vol met polders, sloten, rivieren, sluizen en dijken.
Wie is daar verantwoordelijk voor? En wie houd dat allemaal bij?
Juist, de waterschappen.

In Nederland zijn 21 waterschappen. Deze hebben allemaal een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur en zorgen dat:

1) er veilige dijken zijn
2) jij droge voeten hebt
3) er schoon water is (niet te verwarren met drinkwater)

Elke vier jaar worden de verkiezingen gehouden, zodat er een bestuur uitkomt en dat het geïnvesteerde geld goed terecht komt. Geld wat jij ook betaald via de waterschapsbelastingen.

Hoogheemraadschap

Woensdag 6 maart had ik een afspraak met Roland Kastelein van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden bij het gemaal Oud-Kamerik, bij mij in de regio.

Het eerste wat ik hem bekende: voorheen gooide ik mijn stembiljet altijd weg. Nooit eerder was het in mij opgekomen te stemmen voor de waterschapsverkiezingen.

Eigenlijk is dit bij heel veel mensen het geval vertelde Roland. De helft van de Nederlanders weet niet wat de waterschappen precies doen. Niet dat het mensen niet persé interesseert, maar eerder te wijten aan het feit dat het altijd wel goed loopt. Er gaat nooit wat fout, dus het komt nooit aan het licht en mensen hoeven hun stem niet te laten gelden…denken ze dan. Mensen gaan vaak eerder hun stem uitbrengen wanneer iets (negatief) in het nieuws komt.

Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Je stem is wel degelijk belangrijk!

Toch is het waterbewustzijn iets gestegen, door de klimaatverandering. En is nu wel degelijk aan het leven onder de mensen.

Roland verteld mij allemaal leuke weetjes over de regio (Woerden) waar ik vandaan kom. Dat ‘wij’ hier vroeger zijn komen te wonen voor de vruchtbare grond en laat mij plaatjes zien hoe de regio is uitgegroeid de laatste 1000 jaar. Wat er allemaal gebeurd is om de waterstand goed te houden bijvoorbeeld. Ik luister 1,5 uur geboeid wat Rolands allemaal te vertellen heeft en dan besluit ik dat het tijd is om een stuk te gaan rennen over het trailpad wat langs de Grecht loopt.


En deze ‘polder jogger’ rent op 20 maart naar de stembus. Jij toch ook?

Weet je niet precies wat je moet stemmen?
Je kunt een stemwijzer doen op de volgende pagina: https://mijnstem.nl


By | 2019-03-13T16:58:17+01:00 maart 13th, 2019|Life, Lifestyle|12 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

12 Reacties

 1. Henk 17 maart 2019 at 09:44 - Reply

  Ligt nog een mooie taak bij het profileren van de waterschappen. Nu zijn ze veel te onzichtbaar. Niemand weet bij naam wie er in het waterschap zitten, zelfs naam van waterschap is vaak onbekend

 2. Jeannet 17 maart 2019 at 12:51 - Reply

  Mijn man zit nu nog net (nog 2 dagen) in de Provinciale Staten en ze hebben het er vaak over gehad om de Waterschappen onderdeel te laten worden van de Provincie. Dan hoeven we namelijk maar 1x te stemmen. Lijkt mij dus ook heel logisch, we weten er gewoon te weinig van af. gr. Jeannet

  • Marlous Heijne 19 maart 2019 at 13:52 - Reply

   Roland legt het gelukkig uit waarom we waterschap zijn. In het verleden al is eerder plannen om grote waterschap provincies te maken maar kwamen er toch achter dat het een vak apart is.
   Ik ben zelf ook weer niet dagelijks met de PS bezig eerlijk gezegd. Het is ook kwestie van in verdiepen wat voor jezelf belangrijk is want je betaald ook waterschapsbelasting.

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 19 maart 2019 at 14:20 - Reply

   is ook iets waar veel over gesproken en gedacht word! vooral gaan stemmen dus!

 3. Skincarebynaomi 17 maart 2019 at 17:55 - Reply

  Ik heb mijzelf er nooit zo in verdiept.. goed dat jij dat wel doet. Verschillen moeten er wezen hè?

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 19 maart 2019 at 14:20 - Reply

   ik voorheen ook niet maar het is zeker iets om naar te kijken en je in te verdiepen, zeker met de klimaatverandering en als je eigen huisbezitter bent!

 4. Vicky 17 maart 2019 at 18:31 - Reply

  Ik ken het niet, ik woon in België. Geen idee of dat hier ook aan toe gaat. Maar ik begrijp wel dat dat belangrijk is!

 5. Nicole Orriëns 19 maart 2019 at 09:00 - Reply

  Dit maakt me wel wat meer bewust van water. Ik ben er verder eigenlijk niet zo mee bezig. Wel viel het me deze zomer op dat de beek achter ons huis droog stond.

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 19 maart 2019 at 14:17 - Reply

   en nu waarschijnlijk heel hoog met water 😉 ik let er nu ook steeds meer op. je kunt ook de stemwijzer doen!

Reageer