Effect warm weer op de hartslag

//Effect warm weer op de hartslag

Effect warm weer op de hartslag

Dit komt natuurlijk voor niemand als een verrassing: bij warm weer heb je een hogere hartslagzone dan normaal.

Bij sommige lopers zal het verschil al gauw 10-15 slagen hoger kunnen liggen, er zijn ook lopers die nagenoeg geen verschil ervaren (ik kan het mij persoonlijk niet voorstellen, maar het bestaat blijkbaar).

Dat je hartslag dan hoger ligt heeft niet alleen met de temperatuur alleen te maken, maar ook met de luchtvochtigheid. Hoe hoger deze is, hoe groter het effect is op de hartslag.

Om goed te kunnen functioneren moet een mens zijn lichaamstemperatuur 37 graden zijn. Als deze temperatuur al enkel graden hoger ligt (of lager, maar daar gaat dit artikel niet over), gaan de prestaties al achteruit. Ons lichaam beschikt over regelmechanismen die de lichaamstemperatuur onder de ideale omstandigheden houd.
De belangrijkste hierin is ons gedrag: normaal spant de mens zich met warm weer minder in en zoekt zelfs schaduw en/of water op.

Hardlopers niet altijd, die willen toch ongeacht het weer kunnen trainen. Dan wel wat minder intensief als op een andere (koudere) dag.

Hoe werkt het nu precies?

Kort uitgelegd: Als de lichaamstemperatuur hoger ligt, gaan de bloedvaten in armen en benen meer openstaan. Daardoor verplaatst een deel van het totale bloedvolume zich naar de ledematen. Dit geeft weer een verminderde vulling van het hart, waardoor dan per hartslag ook minder bloed wordt rondgepompt. Om dit toch te kunnen compenseren zal de hartfrequentie stijgen en zorgen dat de hoeveelheid bloed die rondgepompt wordt, gelijk blijft.
Het hart moet dus gewoon wat harder werken bij warm weer.
Want ook doordat er veel vocht wordt verloren bij warm weer (door zweten), treedt er uitdroging op, waardoor het bloedvolume zal dalen en dus de hartslag ook zal stijgen.

Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, kan dit artikel wellicht interessant zijn. Mocht je meer details willen weten, wil ik je adviseren een (sport) arts te bezoeken voor persoonlijke resulaten.

Mijn tip, doe gewoon wat rustiger aan met warm weer.

Wil je toch Lopen?

In 2015 deelde ik dit artikel met tips. Doe er je voordeel mee! Ga alsjeblieft niet zonder water lopen.

 

 

By | 2018-04-19T10:30:06+02:00 juni 22nd, 2017|Tips|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer