LIFE: Changed for the better, terugblik op 4 jaar hardlopen

/, Life/LIFE: Changed for the better, terugblik op 4 jaar hardlopen

LIFE: Changed for the better, terugblik op 4 jaar hardlopen

Mijn eerste stappen

November 2012 startte ik met hardlopen.

4 Jaar geleden dat ik besloot dat ik wat anders wilde. Ik was inmiddels een jaar gestopt met roken en daarbij wat kilo’s aangekomen. Ik wilde meer bewegen. Lekkerder in mijn vel zitten. Ik deed op dat moment aan fitness, wat ik erg fijn vond, maar ik wilde naar buiten. En dus begon ik met hardlopen.

Vol goede moed trad ik naar buiten.
Adidas trainingspak & bijpassende gympen. Ik kon nog geen 20 meter achter elkaar rennen. Bekaf was ik.
Maar ik hield vol. De ene keer tot die ene lantaarnpaal, een andere keer weer 1 verder etc.
Ik weet niet meer precies hoe vaak ik ging, maar ik hield vol.
Tot ik pijn kreeg in mijn linkerknie. Ach, ‘die moet ook wennen’ dacht ik en ging door. Totdat die pijn elk loopje op kwam zetten en ik uiteindelijk geen 5 meter achter elkaar meer kon rennen. Als ik wandelde, zakte het weg, maar zodra ik weer aanzette, kwam die pijn weer. Niet te doen. Resultaat: Een lopersknie. Medicijn: Rust en weer opbouwen.

Ik schreef mij in voor een hardlooptraining: opbouwend hardlopen, naar 5km in 8 weken. En zo begon ik in januari 2013 aan de training.
Meerdere lessen door de sneeuw en door de regen. Maar doorgaan ging ik.
De pijn in mijn knie was wel wat minder, maar ging duidelijk niet over…maar ik was vastberaden door te zetten.
Na 8 weken liepen we gezamenlijk de 5 km PPP-loop in De Meern (ín de vrieskou). Mijn eerste hardloopwedstrijd.
Ik liep hem met pijn in mijn knie en letterlijk met de kiezen op elkaar uit. Ik kwam na 37 minuten binnen. De groep bezemde mij op, nadat zij al gefinisht waren.
Toen al proefde ik de saamhorigheid van hardlopers. Het sfeertje bij de PPP-loop. De euforie beginvan het behalen van een doel.

Mijn liefde voor hardlopen was geboren.

Ik schreef mij in voor de Meidenloop, 3 maanden later. Ik liep hem rustig, genietende van die lange roze sliert onder de Dom door. Het vinkje op het inschrijvingsformulier bij ‘medaille ontvangen ja of nee’ zette ik uit (haha, kun je het je voorstellen!).

Vele hardloopevents volgden. Races met PR’s & races zonder PR’s, maar waar ik wel weer wat van leerde. Teleurstellingen ken ik niet in races. Hardlopen doe ik voor mijn plezier.
Ik heb nog zeker 1,5 jaar met een lopersknie geworsteld, maar die heb ik nu wel redelijk ‘onder de knie’ (alleen bij HMs begint hij wel is te zeuren).

buitenlandhmInmiddels heb ik 7 Halve Marathons gelopen. 3 Daarvan in het buitenland. Een Halve Marathon. Wat ik (tot nog geen 2 jaar geleden!) dacht nooit te lopen. En nog roep ik vaak over de finish: ‘dit nooit meer!’. Maar elke keer toch weer mijn grenzen verleg.

En daar het besluit eind 2015 dat ik voor de hele Marathon ga. 42.195 kilometer.
Eind december start ik eindelijk met mijn trainingen voor mijn eerste Marathon. Nooit gedacht dat ik zover zou komen. Unreal. Ik weet niet of ik het ga redden met mijn knie. Maar ik ga het proberen.

Elk jaar tijdens de PPP-loop vier ik mijn hardloop-verjaardags-feestje (waarom dat lees je in dit blog). En hoe bizar, dat hij in 2017, de vijfde keer dat ik hem zou lopen, precies op de datum van (mijn) Rotterdam Marathon valt.

Verbazingwekkend hoe sterk ik ben geworden van het lopen. Zowel fysiek als mentaal. Dankbaar voor alle mooie dingen het mij heeft gebracht. De mooie plekken die ik al ben geweest. Het houd niet op. Zo dankbaar.

Ik zie de laatste tijd vaker deze blogs & uitspraken voorbij komen, het is daarom misschien cliché, maar het is waar: Hardlopen heeft mijn leven veranderd. For the better.

Op welke manieren precies? Ik zet ze graag voor je op een rijtje (in de hoop dat jíj ook je eerste stappen gaat zetten, als je dat nog niet gedaan hebt, zo wel: ga zo door!):

Changed for the better

FYSIEK

14975822_1812043169071998_280664026_o

Hardlopen heeft mij fysiek sterker gemaakt. Het is prachtig om te zien hoeveel het lichaam aan kan.
Die gespierde benen waar ik mij in mijn jeugd zo voor schaamde, worden eindelijk weer gebruikt waarvoor ik ze heb!! Deze horen bij mij, al vanaf het eerste moment dat ik in 1988 een stap op de atletiekbaan zette.
Bij ‘fanatiek’ hardlopen hoort een aangepaste eetstijl. Ik eet veel bewuster. Ik heb mij nog nooit zo fit gevoeld.
Een koudje of griepje? Ikke niet hoor!
Mijn huid heeft er ook jaren niet zo goed uitgezien.

MENTAAL

15007852_1812055979070717_27592116_o

Mentaal brengt het mij elke keer weer nieuwe inzichten. Ik loop na het werk lekker mijn hoofd leeg.
Als ik vrolijk ben of juist verdrietig, loop ik het er allemaal even uit.
Mocht het je ontgaan zijn, ik heb de diagnose ADHD, hardlopen heeft een ontzettende positieve werking op het verminderen van de klachten.
& ik word er gewoon gelukkig van!

WANDERLUST

luxemburg1

Met hardlopen zie je zoveel moois. Je komt op de mooiste plekken, waar je anders zo voorbij zou zijn gelopen/gereden. En dan bedoel ik mooie plekken in het ‘klein‘ als in: door het ochtenddauw rennen ’s morgens als de halve wereld nog slaapt/net ontwaakt. Paadjes die je nooit opgevallen waren. Elk jaargetijde heeft zijn charme. Zo had ik Nederland nog nooit gezien.
En ik bedoel het wat ‘groter‘, als hardlopen in het buitenland.
Hardlopend ontdek ik de wereld (o.a. Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland, België), maar wat dacht je van ons prachtige eigen eiland Vlieland. Had ik anders echt niet gekomen dit jaar.

EIGEN ONDERNEMING

krant

Mijn passie, mijn eigen onderneming die ik vol enthousiasme & vol liefde voor het hardlopen oprichtte.

Wat startte met hardlooptrainingen en bootcamplessen, groeide uit tot een onverwachte bevalling van mijn tweede kindje ( 🙂 ) mijn blog.
Ik wist op het moment van het plaatsen van mijn eerste raceverslag (want, hey, die website had ik nu toch) niet eens van het bestaan van het echte ‘bloggen’ af (zo zie je maar, als je je gevoel volgt….).
Als kroontje op mijn werk, heb ik sinds dit jaar mijn eigen hardloopevent, de FitFunRUN.

CONTACTEN

14959164_1812042575738724_795413451_o

En dan de contacten. Al die lieve mensen die ik in die 4 jaar heb mogen leren kennen. Die ik in real-life ontmoet, of ken via social media. Elkaar motiveren en stimuleren, zonder jullie (ja, jij!, die dit leest) is het een stuk minder leuk!

Eén van mijn favoriete hardloopquotes: Runners are friends before they even met. En dat is waar.

Ik heb er echt hele fijne vriendschappen bijgekregen.
Mensen met wie je dezelfde passie deelt. Meiden met een ongelooflijke gunfactor.

Dat is het mooie aan hárdlopen. Daar krijg je letterlijk van terug, wat je er in stopt:
Tijd, energie en liefde.
Back at ya.


Debbie

By | 2017-12-20T23:31:47+01:00 november 8th, 2016|Hardlopen, Life|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

  1. Scarlet 9 november 2016 at 21:55 - Reply

    Wat leuk meis!!
    Kan niet wachten om te gaan starten met onze marathon training! Hoop dat je knie het volhoud en dat we op 9 april met een grote glimlach op ons gezicht over de finish kruipen 🙂

Reageer