Shaolin-Kempo

//Shaolin-Kempo

Shaolin-Kempo

Heb altijd al is een keer een vechtsport/verdedigingssport willen proberen.
Een vriend van mij beoefend de sport Shaolin-Kempo…en ik mocht een les meedoen!

12346740_1666279723648344_1070735235_n

Osu!

Zo werd ik afgelopen woensdag om 19u verwacht bij Shaolin-Kemposchool Silent Dragon in Woerden.

Er zijn voornamelijk mannen aanwezig, er is 1 meisje, van 9 ;). Maar geen reden om mij ongemakkelijk te voelen, ik word vriendelijk ontvangen.
De leraar, wat een sensei word genoemd, is Nelis Veldman.

Een collega van mijn man sport die avond daar toevallig ook en heeft extra spulletjes meegenomen voor mij: beenbeschermers en ‘boks’handschoenen.
Ik wil ze gelijk aantrekken, vind het er zo stoer uitzien, maar we gaan eerst nog een warming up doen.

Warming-up
We moeten een aantal rondes rennen, maar ik besluit om in een stevige pas mee te lopen, ik heb een loop-rustweek ingebouwd i.v.m. mijn kuiten die nog steeds niet helemaal goed aanvoelen.
Volgens mij word het door de sensei door de vingers gezien omdat ik nieuw ben, want je moet normaliter een heel goede reden hebben om van oefeningen af te zien. Gehoorzaamheid en doorzettingsvermogen worden verwacht bij Shaolin-Kempo.
We doen daarna wat krachttrainingen: opdrukken, buikspieroefeningen, beenspieren, stabiliteit, squaten, ik voel mij als een kind in het water! Heerlijk!

En go!
Daarna gaan we aan de slag. Ik mag de beenbeschermers en handschoenen aan en ik mag tegen mijn maatje sparren.
De bewegingen bij Shaolin-Kempo bestaan uit behendigheid en kalmte,  het gaat in de trainingen niet om de klap, maar om de uitvoering. Ik begin natuurlijk overenthousiast en redelijk ongecontroleerd tegen mijn maat te slaan en zo hard mogelijk te trappen. Nee, het gaat hier om beheersing. Stapje terug doen.
Wat dat betreft denk ik dat ik hier veel kan leren. Het zou serieus wel een sport voor mij kunnen zijn.

Regels
De regels in de lessen zijn best streng. En daarom is de sensei ook streng. Zo mag er niet gepraat en niet gelachen worden bijvoorbeeld. En alleen de sensei mag dingen uitleggen, ik sta mijn maat af en toe vragend en lachend aan te kijken of ik iets wel goed doe (en soms vraag ik er hardop ook naar, want: Debbie en stil zijn? uhuh!) en hij legt dan vanzelfsprekend uit hoe ik iets moet uitvoeren. Gelijk komt de sensei aangelopen en moet hij zich 10x opdrukken voor ‘straf’. Voor je beurt praten mag niet in de les.
Je werkt tijdens de lessen niet alleen aan je fysiek, maar ook aan je mentale ontwikkeling.

Niet voor pussy’s
We doen verschillende sla en schopoefeningen tegen kussens en ik kan je zeggen het is nog knap lastig. Je moet tegelijkertijd een klap uitdelen, dekking houden en indraaien vanuit de heup. Als je schopt je tenen intrekken etc etc.
Maar het is gaaf. En je bent echt aan het sporten: het is inspannend en je zweet. I love it. Dit is niet voor pussy’s.

En op de plaats
Ik denk dat ik binnenkort nog is kom kijken en dan neem ik Micha mee!
Ik word vriendelijk uitgelaten en er word door iedereen geroepen dat ik echt nog is moet komen. Heb er van genoten! Wat een leuke les en wat een vriendelijke mensen allemaal.

Op naar huis een lekker doucheje pakken.

Wat is Shaolin-Kempo?

Kempo of Shaolin-kempo stamt uit het boeddhisme, het is ontstaan uit het zeer oude Chinese boksen, ook wel Shaolin-tempel boksen genoemd. De monniken in de vroegere Shaolin tempels  deden weinig anders dan mediteren en waren daardoor fysiek niet erg fit. Bodhidharma (boeddhistisch leermeester) maakte daar een einde aan door een vechtkunst te introduceren als middel om beter aan de fysieke eisen van het mediteren te kunnen voldoen.

Bodhidharma benadrukte echter dat deze kunst alleen voor zelfverdediging tegen bijvoorbeeld de bandieten van dit afgelegen oord gebruikt mocht worden. Een van de oudste gezegden van Shaolin is daarom dat “Iemand die een gevecht begint al onmiddellijk verloren heeft”.
Bron: wikipedia

Shaolin-Kempo is geen vechtsport, maar een vorm van zelfverdediging. Het is een basis voor een gezond lichaam en geest. Je kunt Shaolin-Kempo een afwisselende mix van karate (wat voor 80% voornamelijk uit stoottechnieken bestaat) en taekwondo (wat voor 80% voornamelijk uit traptechnieken bestaat) noemen.

De technieken die Shaolin-Kempo beheert zijn ontwikkeld om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen.  Een belangrijk doel van Shaolin-Kempo is het leren van diverse technieken, maar ook het nadenken over de toepassing ervan en de effectiviteit in verschillende situaties zijn belangrijke doelen. Shaolin-Kempo gaat over discipline, respect en controle over lichaam en geest.

Oesh? en nog meer moeilijke worden.

Sensei = de leraar
Kempo Gi = Pak wat je draagt
Dojo = de leszaal  (vertaald: plaats waar de weg bestudeerd wordt). Het huis van de sensei. De leerlingen zijn hier te gast.
Osu (spreek uit: Oesh) is een belangrijk woord wat veel gebruikt word bij vecht en verdedigingssporten. Het betekend Geduld, Respect en Waardering.
Je zegt Osu, wanneer je de dojo binnentreed en wanneer de training eindigt en je naar je instructeur en je medestudenten buigt. En als je vervolgens de dojo verlaat, stop je bij de deur, buig je en zeg je nog eens “Osu”. Je doet dat uit waardering. Lees hier meer over de betekenis van dit woord: OSU.

12319724_1666279923648324_1497211626_nInterview Kempoka Dennis van Gulik


Hoelang doe je al aan Shaolin-Kempo?
Ik doe sinds januari 2008 aan Shaolin-Kempo.
Wilde je speciaal een verdedigingssport doen of kwam je hier per toeval op?
Ik was altijd al geïnteresseerd in de krijgskunst, en toen ik hoorde dat er toendertijd een demo Shaolin-Kempo werd gegeven in Woerden, raakte ik snel in de ban van deze mooie tak van sport.
Wat heeft Shaolin-Kempo je bijgebracht? Shaolin-Kempo staat bekend als gedisciplineerd. Kun je dit in je priveleven ook toepassen?
Sommige aspecten paste ik wel al toe in mijn dagelijkse leven, maar het heeft o.a. mijn discipline, normen en waarden, respect voor elkaar, zelfvertrouwen, vertrouwen in elkaar en geest wel verscherpt en breder gemaakt.
Krijg je vaak ‘straf’ van de sensei?
Straf vind ik geen respectvolle bewoording. Iedere kempoka moet zich aan de regels van de dojo houden, en als jij dat niet doet mag de sensei/shihan jou daarop aanspreken of zelfs verwijderen uit de dojo. Respect staat bij ons hoog in het vandaal.
Hoe zit dat met wedstrijden. Jij had gister een groene band om. Hebben de leerlingen ook verschillende gradaties? Kun je die door wedstrijden ophogen?
Gradaties krijg je door het afleggen van examens, geen wedstrijden.
Wat vind je zo gaaf aan deze sport dat je hem blijft beoefenen?
De stijl van Shaolin-Kempo vind ik erg mooi en het steeds weer leren van nieuwe dingen werkt bij mij erg motiverend en uitdagend. Hoe zwaarder de moeilijkheidsgraad van de stof hoe leuker ik het vind. In onze stof worden ook zwaarden, messen en stokken verwerkt.
Waarom raad je deze sport aan anderen aan?
Anderen raad ik het aan omdat het een hele mooie tak van sport is, het is goed voor geest en lichaam en je leert om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan.


Heb jij ook is een vechtsport/verdedigingssport beoefend?

Ik denk dat je veel kan leren uit deze sport, Shoalin-Kempo.
Al is het niet alleen al lekker om keihard te trainen, steek je er mentaal ook nog wat van op. Rust, kalmte, gehoorzaamheid en respect. Schort het in deze wereld nog wel is aan!

Ik zeg: ga ook is kijken en meedoen bij een (shaolin) kemposchool! Meer informatie over Silent Dragon vind je op hun website.

Osu! Debbie

By | 2018-03-28T09:55:08+02:00 december 5th, 2015|More than running|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer