♣ Olijfolie

/, Voeding/♣ Olijfolie

♣ Olijfolie

Hi Foodlovers!

Deze week weer een nieuwe foodblog met als specialiteit: Olijfolie.

Olijfolie is supergezond en kan niet onbreken in een gezond voedingspatroon. Lees met me mee en vergeet nooit meer olijfolie in je voedingsschema.

Soorten olijfolie

Extra Vierge Olijfolie: Dit is de olie van de eerste persing, is van de hoogste kwaliteit die je je maar kunt bedenken. De zuurtegraad mag niet hoger zijn dan 1% en moet een perfecte aroma, een perfecte smaak en natuurlijk een perfecte kleur hebben. Deze soort olie is zeer geschikt om koud te gebruiken bij bijvoorbeeld de bereiding van een salade.

Vierge Olijfolie: Dit is olie van mindere kwaliteit dan de extra vierge olie, door de iets hogere zuurtegraad tot maximaal 2%. Voor de rest moeten smaak, kleur en aroma wel perfect zijn. Deze olie is vaak wat goedkoper, en leent zich prima om in te bakken.

Geraffineerde olijfolie: Dit is de minst goede vorm van olijfolie. Zeer goedkoop, maar ook beduidend minder van kwaliteit. De geraffineerde olie is vaak een mengvorm met extra vierge olie, maar natuurlijk niet al te veel.

 

Waarom is Olijfolie gezond?

Olijfolie is één van de gezondste en natuurlijkste producten die er bestaat, dit komt mede omdat er geen chemische processen bij de bereiding worden toegepast en alleen mechanische. Olijfolie de enige olie dat geperst wordt en niet wordt verkregen door verhitting of toevoeging van chemische producten.

Olijfolie als superfood

Olijfolie is goed voor de gezondheid. Laten we alle voordelen even op een rijtje zetten:

 • Beschermend tegen hart- en vaatziekten
 • Olijfolie helpt om de bloeddruk te verlagen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen afneemt.
 • Een dieet met groente en olijfolie kan de kans op bepaalde vormen van kanker met 75% verlagen.
 • Olijfolie helpt bij het ontgiften van je lichaam.
 • Als olijfolie wordt gecombineerd met vis, heb je 80% minder kans op het krijgen reumatische artritis.
 • Olijfolie helpt bij het voorkomen van osteoporose.
 • In het algemeen is olijfolie een hele belangrijke bron van vitamine E en van antioxidanten.

Olijfolie als wondermiddel

Dat olijfolie prima te gebruiken is in salades, bakken en braden is bekend. Maar wist je dat olijfolie ook prima toe te passen is op het lichaam? Het is een wondermiddel voor je huid en je haar. Ik zal de voordelen voor je op een rijtje zetten. 

 • Gezichtsreiniging: Olijfolie is de beste manier om make-up van je gezicht te verwijderen. Zelfs de beste, waterbestendige, mascara verdwijnt als sneeuw voor de zon als je olijfolie gebruikt. Gebruik dus geen chemische troep meer om je gezicht schoon te maken, maar een goede kwaliteit olijfolie. Het is een bewezen feit dat olijfolie nagenoeg geen allergische reacties kent.
 • Droge huid: Om je droge huid goed te verzorgen kun je gebruik maken van olijfolie. Maar eerst een behandeling met een ander natuurlijk product: Doe wat fijne, witte kristalsuiker op een washandje en verwijder de dode huidcellen met milde bewegingen. Nadat je alles afgespoeld hebt, wrijf je je huid in met goede kwaliteit (extra vierge) olijfolie. Het resultaat? Een fluweelzachte huid!
 • Gezicht: Je gezicht kan ook veel baat hebben bij olijfolie. Doe een druppeltje goede olijfolie in je hand, en dep het een beetje op je gezicht. Even na-deppen met een tissue om de overtollige olie weg te halen en klaar is Kees! Het resultaat is een gezicht die er zacht, gezond en gehydrateerd uitziet!
 • Droge haren: Als je uitgedroogde haren hebt doe je een paar druppeltjes olijfolie op je handen, en haal je verschillende keren je handen door je haar. Denk er wel om dat je niet te veel olie gebruikt, om een vette look te vermijden.
 • Roos: Zelfs als je last van roos hebt, kun je een paar uren voordat je gaat douchen je hoofdhuid insmeren met olijfolie. Je hoofdhuid wordt daarna zachter en tijdens het douchen zal de rood verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • Zonnebrand: Als je last hebt van zonnebrand, insectenbeten, kleine wondjes of uitslag, breng dan een beetje olijfolie op de huid aan en laat het onbedekt. Je zult merken dat het goed doet voor de huid, het genezingsproces zal sneller verlopen en de jeuk zal snel verdwijnen.

Al met al kan olijfolie niet ontbreken in je keukenkastje en had je al een flesje olijfolie in je keukenkastje staan dan weet je nu wat voor wondermiddeltje je eigenlijk in huis hebt.
Het is nu niet zozeer dat alleen maar olijfolie moet consumeren. Variatie en afwisseling is belangrijker, dus zo nu en dan zonnebloemolie kan echt geen kwaad en is zelfs beter om te blijven variëren.

Voor nu een gezonde en en sportieve week toegewenst!
Tot volgende week,

Valentino

Valentino

By | 2017-12-20T23:31:59+01:00 februari 26th, 2016|Food, Voeding|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer