Maak je eigen Chocolonely!

/, Sweet Sunday, Voeding/Maak je eigen Chocolonely!

Maak je eigen Chocolonely!

Goedemorgen!

Voor de Sweet Sunday van vandaag leer ik jullie hoe je zelf je eigen chocolade kunt maken. Ja het kan echt! Een overheerlijke reep zelf gemaakte chocolade met uiteraard je eigen smaken en toppings erop!

Zelf heb ik rauwe cacaoboter en kokosvet gebruikt al basis ingrediënten.

Trouwens, bak en kook jij ook al met kokosvet? Als een echte gezonde Foodie doe je dat vast al wel. Maar welke kokosvet of kokosolie gebruik je eigenlijk? Koud- of Warmgeperst? Ontgeurd of juist niet?

Zelf kies ik altijd graag voor de meest onbewerkte versie van alle producten die ik koop en daarom ook een pot kokosvet die koudgeperst is en juist niet ontgeurd! (no worries… je eten smaakt heus niet naar kokos).

Hoewel wij ons natuurlijk iedere dag bezig houden met wat we allemaal wel en niet in ons mond stoppen, moeten we ons realiseren dat het leerproces van gezond eten eigenlijk nooit stopt. En dus ook niet bij de aanname dat de befaamde “super foods” van tegenwoordig per se gezond zijn. Want wanneer noemen we iets nou eigenlijk een “super food”?

Een vergeten groente? Of gewoon wat vogelvoer in een nieuwe hippe verpakking?

Zoals ik al eerder met jullie heb gedeeld probeer ik zelf altijd zo dicht mogelijk bij het Paleo principe te blijven. En dat betekent niet alleen het eten van onbewerkt en vers voedsel, maar ook de overweging waarom je iets eet. Waar dient het voor? Wat voor een functie heeft het voor je lichaam?

Wat mij zelf heel erg in de “super food” trend is opgevallen is dat 1- alles eigenlijk wel een “super food” is en 2- de voedselproducenten hier lekker op inspelen. De zogenaamde “super food” is eigenlijk de nieuwe Cola Light. Een voedseltrend waar goed geld mee verdiend wordt en waar wij als consument met open ogen in trappen.

Als voorbeeld neem ik graag al die hip verpakte snacks en energierepen etc. die zogenaamd “zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen”, “zonder toegevoegde suikers” of met “natuurlijk suikers” zijn gemaakt.

Maaaaaaaar! Toch smaakt die reep best zoet! Hoe kan dat nou?

Simpel, deze “natuurlijke kleur- en smaak stoffen en suikers” zijn nog steeds suikers! Hoewel ze “natuurlijk“ zijn, en misschien niet zijn “toegevoegd” (maar er van begin af aan gewoon al in zaten), betekent dat nog niet dat het gezond is. En omdat de reep nog steeds uit een fabriek komt (en niet aan boom groeit), zijn de ingrediënten bewerkt en samengeperst en dus in een hogere concentratie gebracht. Eet dit dus met mate! Of nog liever.. neem gewoon een appel.

Hoewel ik hier nog uren over door kan praten heb ik jullie een recept beloofd voor het maken van chocolade.

Maar ook hier geef ik jullie graag dezelfde boodschap… eet het met mate! Hoewel de reep zelf gemaakt is met natuurlijk ingrediënten is het aantal calorieën nog steeds erg hoog.

Ik hoop jullie weer wat goeie tips te hebben gegeven! Geniet van je eigen gemaakte chocolade en nog een fijne zondag!

 

 

Ingrediënten:

50gr Rauwe Cacaoboter

50gr Kokosvet

Rauwe Cacaopoeder

Breng in een steelpannetje een laagje water aan de kook. Zet er een glazen kom op om de cacaoboter en kokosvet au-bain-marie te kunnen laten smelten. Het is hierbij belangrijk dat de glazen kom in het steelpannetje hangt, maar niet het water raakt. Wacht tot het water kookt en zet het vuur dan lager.

Smelt eerst de rauwe cacaoboter, want deze duurt het langst. Zodra deze geheel gesmolten is voeg je het kokosvet erbij en laat je deze ook smelten. Draai het vuur uit en voeg met een theelepel  1 voor 1 de cacaopoeder toe en blijf roeren.

Je blijft cacaopoeder erbij voegen en door roeren tot het geheel wat dikker wordt. Net zolang tot het begint te lijken op gesmolten chocolade.

Laat het geheel afkoelen terwijl je ondertussen een lage vierkante bakvorm bedekt met bakpapier. Ik heb het bakpapier voor de zekerheid nog even ingevet zodat ik zeker wist dat de chocolade niet zou blijven plakken aan het papier.

Giet de chocolade in de bakvorm en zet het in de vriezer.

Je kunt de chocolade vullen of toppen met de ingrediënten naar keuze. Zelf heb ik pecannoten, zout en gojibessen gebruikt. (wees voorzichtig met het zout!).

Houd er rekening mee dat je de chocolade eerst circa 5 of 10 minuten al in moet vriezen voordat je de toppings erbij doet. Anders zinken deze meteen naar de bodem.

Vries de chocolade in totdat deze helemaal hard is geworden

Snijd de chocolade in stukjes en Enjoy!

Groetjes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By | 2016-05-28T21:13:49+02:00 mei 29th, 2016|Recepten, Sweet Sunday, Voeding|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer