TIPS: Loopband

//TIPS: Loopband

TIPS: Loopband

Cardio in de sportschool. Je houd er van, of je houd er niet van.

Een uitkomst bij slecht weer en je daarom écht-echt geen zin hebt om buiten te trainen.
Maar wat dacht je van warme dagen als deze? Een uitkomst voor bijvoorbeeld je interval! Niets zo pittig om in de hitte een versnellingstraining te doen. In de meeste sportscholen hebben ze tegenwoordig airco.

Toch zijn de meeste hardlopers wel gewend om door weer en wind buiten te trainen. Lopen op de loopband heeft dan wel als grootste voordeel dat het meer demping heeft dan de straat. Dit zorgt voor ontlasting van je pezen en spieren. Opbouwen na een blessure kan dus prima (voorzichtig) op de loopband.

Ik leg de nadruk even op voorzichtig, want lopen op een loopband vergt enige oefening.

Zo moet je niet denken dat je ‘even’ de band op kan lopen en direct 20/30 minuten dezelfde snelheid kan gaan lopen.
Je dient eerst even in te (snel)wandelen en dan geleidelijk het tempo opvoeren.
Ik kan mij ook voorstellen dat je snel verveeld raakt tijdens het lopen op de loopband. Je houd het daarom gevarieerd door verschillende snelheden aan te houden en/of met de hellingshoek te spelen. Buiten heb je niet altijd een heuvel paraat staan in je omgeving, hier kun je er prima mee experimenteren. Prima intervaltrainingen!

Alsnog snel verveeld? Speel je favoriete muziek af! Je hoeft op de loopband geen rekening te houden met het verkeer. Muziekje op, juiste programma ingesteld, en gaan!
Je hoeft sowieso geen rekening met het verkeer, stoplichten en bochten in de weg rekening te houden, dus je kunt je schema perfect uitvoeren.

Op hartslag lopen is iets wat ik mijzelf zo’n driekwart jaar geleden heb aangeleerd. Op de weg is dit nog knap lastig, soms word je door je omgeving geprikkeld harder te lopen. Op een loopband kun je je hartslag exact in de gaten houden.

Dan vind ik het nog een handige tool dat je de gelopen meters, je snelheid en bijvoorbeeld verbrande calorieën voor je in het gezichtsveld hebt. Normaal moet je hiervoor je horloge aan je pols raadplegen.

Samen (ieder) op een loopband lopen is ook gezellig en je hoeft in deze geen rekening met elkaars snelheid te houden, wat op straat wel moet. Wel zo leuk en stimulerend!

Een eigen loopband aanschaffen bied ook een uitkomst!
– scheelt kosten in abonnement
– scheelt reistijd en kosten, thuis stap je zo op de band, je hoeft niet eerst naar de sportschool te rijden
– slecht weer? liever binnen trainen? scheelt je ook een ritje naar de gym.
– thuis in je eigen omgeving sporten is aangenaam, je eigen douche direct naderhand & geen andere mensen om je heen
– geen wachttijden, kleine sportscholen is de loopband vaak bezet

Bij Betersport hebben ze een handig instroductiefilmpje waar je precies op moet letten bij de aanschaf van een eigen loopband en vind je een groot assortiment aan loopbanden.

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking met Betersport.

 

 

 

By | 2017-06-19T08:32:34+02:00 juni 20th, 2017|Tips|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

 1. Stefaan Dewitte 10 april 2019 at 18:08 - Reply

  Bedankt voor deze fantastische post die heel behulpzaam is voor mij. Ik zou graag je mening willen vragen. Ik las op https://allesoveralles.com/ over redenen om de loopband te verwisselen voor de crosstrainer, is dat echt zo ? Is een crosstrainer beter dan een loopband? Bedankt, Stefaan

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 13 april 2019 at 10:24 - Reply

   ik weet niet wat je doel is. en kan niet zeggen of het 1 beter is als het andere.
   het zijn beide cardio apparaten.
   je bent met beide fit bezig.
   de een is minder belastend voor het lichaam. voor echt advies raad ik een expert aan 🙂 dat ben ik namelijk niet

Reageer