De laatste Marathon-voorbereidingen

//De laatste Marathon-voorbereidingen

De laatste Marathon-voorbereidingen

En dan is het ineens zover. De trainingen zijn gedaan. De dagen tot de Marathon kunnen afgeteld worden.

Maar dan ben je er nog niet.
Een Marathon lopen vergt nog wat meer voorbereiding, dan ‘alleen het lopen’ zelf.

Ik heb een rijtje van voorbereidende zaken even op een rijtje gezet voor je.  Op willekeurige volgorde. Even wat mij zo te binnen schiet.

Drinken & eten
15 dagen voor de Marathon ben ik gestart met een bietensap-kuurtje 😉 van beet-it. Elke dag een flesje. Deze shots bevatten een nitraatgehalte van 400 mg wat voor een betere prestatie en uithoudingsvermogen zorgt.

De laatste dagen voor de Marathon ga je koolhydraten stapelen. Nu zijn er mensen die hier al de hele week mee bezig gaan. Maar het fijnste is denk ik gewoon te blijven eten zoals je gewend bent en dan de laatste 3 dagen veel koolhydraten te eten, dus vanaf vrijdag. Denk aan pasta’s, pannenkoeken, krentebollen, eierkoeken etc.

Sowieso de hele week van te voren (extra) veel water drinken.

Ik slik normaal magnesium pillen, maar deze heb ik de laatste maand vervangen door complete vitamine A-Z pillen. Voor een extra steuntje.

Tijdens de Rotterdam Marathon staan er elke 5km waterposten. Handig om te weten. Ook word er AA Drink Lemon-sportdrank aangeboden.
Ik heb hier de laatste 2 lange duurlopen mee geoefend met drinken, zo heb ik kunnen kijken of ik er geen vervelende reactie op kreeg (misselijk bijv.) en nu weet ik vast hoe het smaakt.

Kijk voor jezelf wat je prettig vind tijdens een Marathon om je trek te stillen. Ik vind het lekker om wat te eten tussendoor als ik trek heb. Ik zorg dan ook dat ik een reep bij mij heb. Je kunt ook een (stuk) banaan nemen onderweg.
Van te voren neem ik vast een gelletje en ik ben van plan elke 5-8 km een gelletje te nemen onderweg. Ik gebruik de gels van TORQ.
Ik loop altijd met mijn heupriem om met 2 kleine flesjes

Na de Marathon is het verstandig, al kan ik beter zeggen noodzakelijk, direct eiwitten tot je te nemen voor een snel herstel. Zorg dat je bijv. eiwitrepen ter beschikking hebt en neem sportdrank voor aanvulling van de suikers (welke ze uitdelen bij de finish).

marathon

Parcours & omgeving
Zorg dat je een plattegrond meeneemt van de expo, bagageplekken en de startvakken om stress te voorkomen.
Je wilt ook een rustige rit ernaartoe neem ik aan, dus verdiep je voldoende van te voren hoelaat je trein vertrekt etc.
Spreek met familie en vrienden van te voren af waar ze gaan staan.
Maar pin jezelf hier niet aan vast. Mocht er iets tussenkomen en je toeschouwers staan niet op de afgesproken plek, kan dat nog wel is voor een ‘mentale downer’ zorgen. Houd alles spontaan. Richt je op je race.
Verdiep je even in het parcours, waar de hoogteverschillen zitten, de waterposten, EHBO posten, en herkenningspunten bijvoorbeeld.

Startnummer
Bij Marathon van Rottedam krijg je een afhaalbewijs via de mail , je krijgt je startnummer helaas niet thuis gestuurd (ik weet niet hoe het bij andere Marathons gaat). Om gestress te voorkomen, ga ik mijn startnummer vrijdagmiddag al ophalen. Ik ga dan gelijk even rustig van de sfeer genieten, kijken bij de expo en eet een hapje pasta in de stad. Zondag hoef ik dan alleen maar veilig aan te komen en naar mijn startvak te lopen.

Kleding & schoenen
Uiteraard leg je je kleding een dag van te voren vast klaar.
Houd de weerberichten in de gaten. Kleed je niet te warm voor tijdens het lopen. Zorg dat je bijvoorbeeld een oude trui meeneemt het startvak in totdat je daadwerkelijk start. Het kan dan nog fris zijn.
Mocht je in ‘nieuwe’ kleding gaan lopen, zorg dan dat je er al een lange duurloop in gelopen hebt, zodat je zeker weet dat het lekker zit.

Zelfde geldt voor nieuwe schoenen. Zorg dat je ze goed hebt ingelopen. Ik ga lekker op mijn ‘oude slofjes’ (Asics Kayano) die tijdens de trainingen het lekkerste liepen.

Algemene tip: probeer geen nieuwe dingen uit ineens. Houd je gewoon vast aan je normale kleding.

Ik zag ooit een keer dames lopen op slippers na een race en snakte naar slippers, vrije voeten! Neem slippers mee voor achteraf  heerlijk

marathon2

Apparatuur
Ik loop altijd met muziek. En zoals jullie weten maak ik graag foto’s en filmpjes onderweg. Ik heb er daarom voor gekozen een iPod shuffle aan te schaffen en daar mijn muziek op te zetten. Dit is echt een heel klein apparaatje wat je aan je kleding kunt klikken en makkelijk te bedienen is vanaf daar.
De batterij van mijn telefoon word op deze manier bespaard, zodat ik beeldmateriaal kan maken en kan bellen en appen én neem ik niet onnodig veel ballast mee.
Ik loop met een TomTom Runner 1 horloge.
Zorg er voor dat alles goed is opgeladen de nacht voor de race!

Uiterlijke verzorging
Het word deze zondag warm en zonnig. Smeer je van te voren goed in met zonnebrand.
Knip niet de avond van te voren pas je teennagels, kijk ook uit met het scheren van haren 😉 heel vervelend om daar onderweg hinder van te ondervinden.
Smeer ‘tricky’ plekken waar het kan gaan schuren in met vaseline, denk aan binnenkant dijbenen voor de dames, tepels voor de mannen.

En…rust!
Pak de dagen van te voren veel rust.
Ga niet te veel meer lopen. Ga op tijd naar bed. Ontspan.
Als je de laatste nacht niet zo goed slaapt (wat denk ik wel redelijk normaal is, haha) hoef je je daar niet direct zorgen over te maken, de rust heb je dan de hele week van te voren al gepakt.
Overdrijven hoeft ook niet, zorg gewoon dat je uitgerust aan de start staat.

En dan, GENIET!
Het word mijn eerste Marathon. Ik ga voor het uitlopen en ik ga genieten. Ga jij wel voor een mooie tijd, een PR of word het ook je eerste Marathon? GENIET er dan van! Ieder loopt zijn eigen race. Focus je dan ook op je eigen race.
Het feit dat ik mijn trainingen en verhuisperiode al probleemloos door ben gekomen ben ik al zeer blij mee.
Laar maar komen, dat pleurisend.

Tot zondag?


Debbie

Hoofdfoto: Andy Astfalck

 

By | 2017-12-20T23:31:30+01:00 april 4th, 2017|Tips|4 Comments

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

4 Reacties

 1. Lotte Freyee 4 april 2017 at 20:46 - Reply

  Heel veel succes!!

 2. Nore 1 april 2018 at 11:11 - Reply

  Bedankt voor dit artikel! Ik kan echt genieten van het lezen en tegelijkertijd bezig zijn met de voorbereiding op de marathon van Rotterdam! Ik heb er zin in haha, thnx!

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 1 april 2018 at 16:42 - Reply

   ah wat leuk om te horen, ik wens je heel veel succes! dit jaar sta ik langs de kant om aan te moedigen!!

Reageer