In gesprek met: Khalid Choukoud

//In gesprek met: Khalid Choukoud

In gesprek met: Khalid Choukoud

Lichtelijk zenuwachtig bel ik hem op voor een interview: Nederlands topatleet Khalid Choukoud. Je kent hem wel: die snelle (en knappe) Marokkaan 😉

Je bent geboren in Marokko. Waar woon je nu?
Ik woon in Den Haag, sinds mijn 14e.
Als hij mij vraagt waar ik woon en vertel dat dat in een klein dorpje is dat hij vast niet kent, zegt hij dat hem dat fijn lijkt, hij eigenlijk ook niet van drukte houd. Hij traint daarom ook graag op het strand.

Vroeger deed je aan thaiboksen. Daar ben je mee gestopt door een blessure. Welke blessure was dat en heb je daar met lopen nog wel is last van? Ik heb een gekneude rib gehad. Daar heb ik 6 maanden last van gehad. Dat was helemaal niet handig, want ik zat nog op school en liep stage. Ik had liever gehad dat het gebroken was dan gekneusd, dan had ik er minder lang last van gehad. De gekneusde rib kwam door een schop. Ik moest direct stoppen ermee van mijn vader. Ik kwam altijd met een gebroken of blauwe iets thuis. Ik mocht alle sporten beoefenen van hem, behalve vechtsport. Maar ik hield zo van vechtsport. Ik heb er gelukkig geen last van met lopen, nee.
Thaibokste je op hoog niveau? Ik was jong en zat nog op school, dus op dat moment was het meer hobby. Maar ik wilde zeker wel de top halen.
Khalid praat graag over Thaiboksen. Dat kun je merken. Ik vind het leuk om ernaar te luisteren. Vechtsport heeft ook mijn interesse. Het heeft hem karakter gegeven. Karakter wat hij gebruikt bij het lopen van Marathons.

Wat deed je doen beslissen om te gaan hardlopen? Met thaiboksen gingen we op zaterdag met de wereldtoppers conditietraining doen op het strand en viel het de trainers op dat ik snel was. Er werd mij geadviseerd te gaan lopen. Ik vond het niks, lopen. Ik had veel vrienden gemaakt in de sportschool, was altijd gezellig. Lopen en trainen doe je vaak alleen. Dat was heel erg wennen.

Nederland is in ieder geval een top atleet rijker! Je bent een echte lange afstand loper.
Je hebt nu Rotterdam en Amsterdam gelopen. Hoe gingen deze? Ik liep mijn debuut in Rotterdam met 2.10.52 en Amsterdam 2.11.34. Ik moest in Amsterdam (onder) limiet 2.11 lopen dan had ik Rio kunnen doen. Ik heb dit dus net niet gehaald. Dit was echt een emotionele klap voor mij. Ja, ik heb hier slapeloze nachten van gehad. Ik heb het verkeerd ingeschat. Ik had vooral getraind in Marokko in de warmte (waardoor de kans op blessures kleiner zijn) en met de race in Amsterdam was het te koud voor mij. Bij 38 km kon ik gewoon niet meer. Mijn gezicht was koud. Voelde bevroren. Ik wilde zelfs uitstappen bijna. Ik was niet eens meer bezig met de finish, alleen maar overleven. Helaas heb ik mij hierdoor niet gekwalificeerd voor de marathon op Rio. Maar het houd je scherp. Het is topsport en dit hoort erbij.
Zegt hij sportief. Je hoort de teleurstelling in zijn verhaal.

Je loopt dit voorjaar geen marathon, je wilt je kunnen kwalificeren voor de 5km en/of 10km in Rio deze zomer. Klopt, ik loop Leiden 11 juni en ik moet kiezen Rabat (Marokko) of Hengelo, beiden op 22 mei. Ik moet onder 13.20 lopen om mij te kwalificeren. Ik moet aan de bak, maar ga ervoor. Ik hoop te kunnen kwalificeren voor de 5km anders probeer ik de 10km.

Gaat jou vast lukken! Daarna wel weer richten op marathons? Tot juli ga ik sowieso richten op korte afstanden en daarna wil ik zeker weer marathons lopen. Ik ben beter op lange afstanden.

Mijn zoon van 8 wilt graag weten hoeveel medailles & bekers je hebt!? Haha, ehm even kijken. Ik heb 16 gouden medailles, Nederlands Kampioen. Zilver en brons bij elkaar zijn er nog zo’n 22. En ik heb 30/40 bekers zoiets, dan zal ik ze moeten tellen.

We praten nog even over snelheden. Khalid loopt op z’n top 19km p/u. Hebben het over snelle(re) Kenianen. De snelste loopt 20.8 km p/u. We hebben het over onze Nederlandse held Kamiel Maase welke de Nederlandse records 5km/10km én Marathon nog steeds op zijn naam heeft staan. Khalid weet alle details. Geweldig om zo’n topatleet aan de lijn te hebben en te praten over zijn doelen en kunnen.

Ik bedankt Khalid voor het gesprek en wens hem veel succes met zijn trainingen en wedstrijden. Beloof hem te blijven volgen. Hij doet heel lief de groetjes aan Micha en zegt ‘zeg hem maar dat hij ook alles kan wat hij wil’.

Sportief (letterlijk en figuurlijk) en attent. Vriendelijkheid ten top!

 

Wie de volgende atleet is die ik mag interviewen? Stay tuned!!

By | 2016-03-30T07:31:23+02:00 maart 30th, 2016|In gesprek met|3 Comments

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

3 Reacties

 1. Sonja Diane 30 maart 2016 at 08:03 - Reply

  Jeetje Deb, wat leuk dat je hem mocht intervieuwen!!! Ben benieuwd naar d volgende

  • Debbie ~ Fit, Fun & Run 30 maart 2016 at 14:07 - Reply

   Dank je wel Sonja! Ik vond het ook heel leuk! Jaaaa stay tuned, ik heb weer zo’n topper gepland staan. xx

 2. ineke 17 oktober 2016 at 13:39 - Reply

  leuk zeg,

Reageer