Invloed gewicht op je prestaties

//Invloed gewicht op je prestaties

Invloed gewicht op je prestaties

Autsj…

Vandaag kwam een Facebook-herinnering voorbij op mijn tijdlijn met mijn prestatie op de Linschotenloop van 2 jaar geleden: 53.29 op de 10km (met zware wind tegen by the way).
Een tijd waar ik nu alleen maar van kan dromen.

linshotenlloop

Een tíkkeltje sneller was ik toen.
En een tíkkeltje zwaarder ben ik nu.

Zeg maar gerust een kilootje of 8 zwaarder.

How come? Nou zo.

Om mijn knieklachten op te vangen ben ik 2 jaar geleden vaker gaan fitnessen. Ik kwam erachter dat ik dit wel erg leuk vond en het mij erg goed af ging om steeds zwaarder te trainen.
Ik zag mijn lichaam veranderen.
Broeken van een jaar geleden kreeg ik al gauw niet meer over mijn kuiten.
Ik ben van mijzelf al best gespierd gebouwd voor een vrouw, altijd al geweest. Vroeger vroegen ze geregeld aan mijn moeder welke sporten ik állemaal deed. Tegenwoordig word ik nog regelmatig gevraagd wat ik állemaal doe en aangesproken op mijn flinke benen.

Maar goed, maakt niet uit. Ik vind het mooi zoals ik ben en inmiddels train ik iets minder zwaar, want ik merkte: met hardlopen is het niet handig: Ik werd hoe zwaarder, hoe trager.

En het is niet alleen spier, wat mijn lichaam zo ‘zwaar’ maakt. Het is ook vet. Door het zwaarder & meer trainen, ben ik ook anders gaan eten. Logisch, je hebt meer brandstof nodig. En ik houd gewoon van eten!
Vorig jaar rond deze tijd heb ik een meting laten doen bij SMA (Sport Medisch Adviescentrum Midden Nederland) en werd mijn vetpercentage gemeten op 28,2%, ‘normaal’ zou dit 27% ‘moeten’ zijn, dus ja, ik heb wat vet teveel. Maar niet schrikbarend.
Dit jaar is daar zeker bijgekomen, I am sure. Ik heb het dit jaar niet zo nauw genomen allemaal.

Keuzes die ik nu moet afkopen, met wat harder moeten werken voor betere tijden. Mijn tijden zijn niet slecht (liep in juni nog een PR op de HM) maar ik moet er wel harder voor werken. En daar had ik nét dit jaar niet zoveel zin in.
En ach, is het nu echt zó belangrijk? Voor mij op dit moment niet.
Maar voor de Marathon straks, wil ik wel wat lichter wegen.

-Invloed gewicht op je snelheid-

En daarom ben ik is in het verhaal gewicht en snelheid gedoken.

Gewicht bepaald natuurlijk, naast de juiste training, een ontzettend groot deel van je snelheid.
Elke kilo teveel moet je met je meeslepen.

Hoeveel sneller je word naarmate je lichter word?
Er word gezegd door ervaringsdeskundigen dat elke halve kilo wat je verliest aan lichaamsgewicht bij een 10km race zomaar 15/20 seconden tijd kan schelen (5 kilo afvallen kan dus al gauw op deze afstand ong. 3 minuten tijd schelen!).

Er zijn ervaringen gemeten van mensen die per verloren kilo aan lichaamsgewicht een minuut sneller waren, op verschillende afstanden.

Volgens deze calculator word je bij 1% afvallen ook 1% sneller.
Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat, als jouw 10km tijd 1.02.59 is en je zou >
1% afvallen, je tijd 1.02.21 is (een winst van 38 seconden!)
1% aankomen, je tijd 1.03.37 is (een verlies van 38 seconden)

Ik weeg nu ongeveer 68 kilo, dus volgens deze berekening zou ik dus, als ik 0,68 kilo zou afvallen al 38 seconden sneller zijn op de 10 km. Omgerekend naar de 4 kilo afvallen, zou dit een positievere tijd van 2,5 minuut moeten maken.

Zet je wel aan het denken, niet?

-Blessurepreventie-

En wat te denken van de kans op minder blessures als je lichter bent.
Zoals je wellicht weet heeft je lichaam heeft echt veel te verduren tijdens het hardlopen.
Bij elke stap die je zet vangt je lijf 2 tot 3x je lichaamsgewicht op.
Per kilometer zet je toch al gauw je voeten 600x neer!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben weer gemotiveerd!

En? Heb ik jou ook kunnen overtuigen?


Debbie

 

By | 2018-02-18T08:44:45+02:00 december 21st, 2016|Tips|2 Comments

About the Author:

Debbie, 38 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van de leukste zoon van 11 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief lezen.

2 Reacties

  1. Angela 21 december 2016 at 23:38 - Reply

    Oeeeeeee je hebt me geïnspireerd en gemotiveerd!!! We gaan ervoor in 2017 Debbie

Reageer