Inspanningstest met ECG, Anaerobe drempeltest en VO2Max test.

/, More than running, Tips/Inspanningstest met ECG, Anaerobe drempeltest en VO2Max test.

Inspanningstest met ECG, Anaerobe drempeltest en VO2Max test.

IMG_1100
Afgelopen woensdag (25 november) heb ik een afspraak bij SMA Midden Nederland* in Amersfoort, bij Bernard te Boekhorst. Bij hem ben ik in goede handen; Bernard is sportarts, medisch bioloog, inspanningsfysioloog met specialisatie hardlopen en cardiologie.

Van te voren heb ik een sportmedische vragenlijst in moeten vullen en die lopen Bernard en ik samen na. Mijn beweegpatroon, (oude) blessures, gezondheid(sklachten) en die van mijn familie en mijn doelen op sportgebied.

Ik geef aan dat ik verzuurde kuiten heb sinds een paar weken (bij de Zevenheuvelennacht kon ik dat heel goed merken) en een poosje geleden erg moe was. Bernard adviseert sporters in het algemeen van oktober tot april vitamine D te slikken. Kan ik altijd proberen.
Het is ook niet handig dat ik ’s morgen nog een intervaltraining voor mijzelf ben gaan doen. Ik had uitgerust op de afspraak moeten verschijnen!

Daarna worden mijn lengte en gewicht gemeten. 1.65m & 66,8 kg.
Mijn BMI is 24,5 maar dat is bij iemand met zoveel spiermassa als ik niet reëel. Dat weet ik van mijzelf.
Mijn vet word gemeten met een knijpertje; heb een vetpercentage van 28,2 %. Deze is voor duursporters tot 27% optimaal (27% de bovengrens). Ik heb 70 gram te veel vet, foei! Tussen neus en lippen door krijg ik het compliment dat ik helemaal geen 35 jaar leuk. Ha! Die kan ik dan weer in mijn hardloopbroekzak steken!
Mijn bloeddruk wordt gemeten en die is prima; 125 om 80 (misschien op dit moment ietsjes hoger i.v.m. de ‘spanning’ voor de test).

Dan krijg ik de plakkertjes op voor de ECG test. Ik krijg een rugzakje om, daar wordt het kastje van de draadloze ECG gestopt zodat je minimaal last hebt van dit kastje. (Draadloos betekend in dit geval dat er alleen draden van het kleine kastje naar de ecg stickers gaan en dat er niet ook nog een draad naar de grote computer/ meetapparatuur gaat.) Zit verder niet in de weg.

IMG_1103

Ik krijg een ademgasanalyse-masker op. Door middel van dit kapje wordt de ingeademde en uitgeademde lucht geanalyseerd en kan de mate van verzuring/intensiteit van de inspanning bepaald worden.

Eerst ga ik een paar minuten inlopen op een lage snelheid van 7 km per uur en deze word om de 3 minuten verhoogd en op een gegeven moment per minuut verhoogd tot 11km per uur.
De test gaat prima, Bernard is tevreden over het resultaat.
Hij vraagt of hij het nog een minuutje mag opvoeren naar 12km per uur en normaliter had ik dit oke gevonden, maar de combinatie loopband, zuurstofmasker en die zere kuiten van mij doen mij beslissen dat het na 16 minuutjes welletjes is geweest.

SMA Midden Nederland geeft aan dat de test op de loopband middels dit duursportspecifieke protocol, het 3 minutenprotocol, jammer genoeg maar bij weinig SMA’s zo wordt uitgevoerd. Omdat het langer duurt is het duurder dan een kort protocol waar je als duursporter weinig aan hebt. Om die reden ziet SMA Midden Nederland ook heel veel hardlopers en triatleten en wordt veruit het grootste deel van de loopbandtesten in Nederland bij SMA Midden Nederlanduitgevoerd.

IMG_1113

CONLUSIE (letterlijk overgenomen uit het verslag wat ik netjes de volgende dag ontvang):
Goede inspanningstolerantie en belastbaarheid.

Zeer goede tot uitstekende conditie in vergelijking met leeftijdsgenotes (trotstrots!!!).

Er is geen enkel bezwaar tegen intensieve sportbeoefening.

Bij lage snelheid is er vrij weinig gebruik van de vetverbranding. De snelheid rond de AD (snelheid welke je een uur vol kunt houden) is veel minder dan je op grond van je prestaties zou verwachten. Waarschijnlijk komt dit door de stijve kuiten. Bovendien train je tijdens teveel trainingen te hard. Pas op voor overtraining door te harde training.
Waarschijnlijk ligt je snelheid als je iets uitgeruster bent, wat hoger dan nu lijkt uit de test.
Focus je niet teveel op je snelheidszones, maar train op hartslag.

Normale ademtechniek: efficiente ademhaling.
Qua looptechniek: prima looptechniek, wel wat trage pasfrequentie

Er word dus bevestigd dat je aan de resultaten kunt zien dat ik stijve kuiten heb. Baal ik wel van, want ik had alles willen geven. Helpt niet bij, dat ik ’s morgens ook al een intervaltraining van 35 minuten was wezen doen, hihi, but hey: A runners gotta do what a runners gotta do. Toch?
Nou, dáár gaat het dus mis bij mij.
De reden dat ik deze test wilde doen is om mijn gezondheid te testen, maar ook om te leren lopen op hartslag. En dat moet ik voortaan gaan doen in mijn trainingen.

Eén van mijn doelen die ik met Bernard bespreek is de 5km onder de 25 minuten krijgen.
Ik nam eigenlijk altijd aan, dat dat voor mij zou werken, om mijn trainingen zoveel mogelijk op wedstrijdniveau moest lopen. Niet dus.
Intervaltrainingen deed ik inmiddels al en een rustige(re) duurloop in het weekend. Nu word het kunst, om op hartslag te gaan lopen.

GEGEVENS INSPANNINGSTEST (wat normaliter, met ontspannen kuiten, dus hoger zal liggen)

inspanningstest
AANBEVELINGEN

Probeer met een pasfrequentie van 170-175/min te lopen. Doe dit vooral tijdens het in- en uitlopen en bij de lage HF zones.

Herhaal de anaerobe drempel test volgend jaar.
Waarschijnlijk zijn de zones dan door de betere getraindheid anders. Door de zones up to date te houden kun je gericht blijven trainen. Dan train je niet te hard of te rustig.

test

Verder hebben we het nog even over mijn trainingen naar de 5km toe en de halve marathon in Berlijn april a.s.
Ook daar krijg ik wat gegevens voor mij.

Het zal voor mij wel wennen zijn om op hartslag te gaan lopen, maar ik ga het doen!

Ook staan er wat standaard aanbevelingen in, die ik al wist uit ervaring: In de eerste 2 uur na zware inspanning de eiwitten aanvullen en het glycogeen in de spieren door iets te eten/drinken waarin 80% koolhydraten en 20% eiwitten zit (bijv. kwark met vruchten/chocolademelk).

Ook raad Bernard iedere sporter eigenlijk aan om vanaf oktober tot en met april vitamine D bij te slikken (ook omdat ik aangaf wel is vermoeid te zijn). Valt te proberen natuurlijk.

Ben tevreden over de test en ik neem Bernards advies graag aan, dus ze kunnen mij volgend jaar weer terug verwachten!

IMG_1131

Kijk voor deze test (en meerdere testen en informatie) op www.SMAmiddennederland.nl.

* SMA Midden Nederland is hét sportmedisch adviescentrum voor de duursporter, volledig gespecialiseerd in hardlopen, wielrennen en triathlon. Opgericht in 2003 door sportarts Guido Vroemen. Elke duursporter wordt aangeraden om eens in de 2 a 3 jaar een sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren. Dit met name om aangeboren en verworven hartafwijkingen uit te sluiten. Voor de prestatie gerichte duursporter die gerichter wil trainen is het raadzaam om eens per jaar een anaerobe drempeltest uit te laten voeren. Bij een anaerobe drempeltest wordt ook gekeken naar eventuele afwijkingen, maar dit onderzoek is vooral gericht op het bepalen van de trainingszones, anaerobe drempel en VO2Max. Als je deze gegevens weet kun je gerichter trainen, hierin word je bij SMA Midden Nederland geadviseerd. Dit levert betere prestaties op en voorkomt dat je overtraind raakt en verkleind de kans op blessures. Om de trainingszones voor het hardlopen te bepalen is het wel nodig dat de inspanningstest een anaerobe drempeltest is die op de loopband wordt uitgevoerd middels een 3 minutenprotocol. Vraag als je een afspraak maakt bij een andere SMA altijd na of de test op de loopband zal worden uitgevoerd met dit 3 minutenprotocol. Uiteraard kun je bij SMA Midden Nederland ook terecht voor andere sportmedische onderzoeken, loopanalyses en blessureconsulten.

 

By | 2017-12-20T23:32:04+01:00 november 30th, 2015|Hardlopen, More than running, Tips|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

  1. Broerski 11 december 2015 at 20:48 - Reply

    In welke zone moet je dan lopen de en welke snelheid loop je dan bpm min/km

Reageer