In gesprek met: Mindful Martijn Mensink

//In gesprek met: Mindful Martijn Mensink

In gesprek met: Mindful Martijn Mensink

In mijn rubriek ‘in gesprek met’ interview ik regelmatig bijzondere mensen van wie ik graag meer wil weten.

Eerdere interviews vind je hier (o.a. atleten als Abdi Nageeye, Lornah Kiplagat, Susan Kuijken en Khalid Choukoud. Bekende Belg Evy Gruyaert. Supermom Marjolein, One legged Runner Milton).


Vandaag in de spotlights: Martijn Mensink.

Martijn heb ik leren kennen sinds we beiden in het ASICS Frontrunner team zitten.
Dat Martijn mooie dingen deed, viel mij gelijk al op. Zo ben ik in juni met hem en de RAVON mee geweest met een Reptielenrun op de Veluwe.

Hij is ook oprichter van Mindful Run, waarin hij Mindfulness & ademhalingstechnieken samenbrengt met hardlopen. Met als doel: minder stress en meer energie.

Tijdens ons trainingsweekend weg in de Belgische Ardennen met Asics, gaf hij ’s morgens een kennismakingsles.
Persoonlijk vind ik het mega interessant. Waarom precies, ga ik wellicht in de toekomst dieper op in.

Voor vandaag wil ik graag Martijn en zijn mooie werk aan het licht stellen. Jullie er bekend mee maken. Ik stel de vragen dan ook uit een ‘niet wetend oogpunt’ zelf weet ik er al het één en ander van.

Hoe ben je op het idee gekomen om Mindful Run op te zetten?
In 2012 was ik overtraind en zat ik tegen een burn-out aan. Ik kwam viavia in contact met een ademhalingstherapeut/mindfulnesstrainer. Zij leerde mij dat een hoge ademhaling een hoge hartslag geeft en een lage ademhaling een lage hartslag geeft. Een hoge hartslag kost je heel veel overbodige energie en een lage hartslag veel minder. Met een burn-out is het juist de bedoeling dat je ontspannen leert bewegen en niet wegloopt voor je problemen. Wat ik daarvoor dus letterlijk deed was weglopen voor mijn situatie. Met de aangeleerde ademhalingstechnieken en mindfulnesstechnieken ervaarde ik al vrij snel minder stress.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat mindfulness stress vermindert. Binnen een paar maanden zag ik mijzelf veranderen van een vermoeide, negatief ingestelde persoon naar een vrolijke en fitte jonge kerel die zin had om volop te gaan leven. Het is zo simpel en zo mooi tegelijk. Maak van de ademhalings- en mindfulnesstechnieken een gewoonte en je bent gebonden aan een diepgaande verandering in de kwaliteit van je leven.
Deze inzichten moest ik gewoon delen met andere mensen, vandaar dus Mindful Run.”

Mindfulness is dat niet heel zweverig?
Juist het tegenovergestelde. Zo gauw ik zeg dat Mindful Run ook met mindfulness te maken heeft, hoor ik vaak dat mensen denken dat het zweverig is.
Vaak wordt mindfulness gezien als iets zweverigs en voor mensen die niet helemaal down-to-earth zijn. Wanneer je je een beetje hebt verdiept in de materie, zul je tot het inzicht komen dat mindfulness álles behalve zweverig is en juist down-to-earth. Het brengt je terug naar jezelf, naar de basis van je bestaan. Het geeft je inzicht in de invloed van je ratio en de wisselwerking die de ratio heeft met het gevoel.  Door je te focussen op hetgeen dat ‘echt’ en feitelijk is, zonder daar een betekenis of gedachte aan te koppelen, creëer je een basis waarin je tot rust komt en de realiteit beter kunt bezien. Je kan veel aandacht geven en energie verspillen aan het verleden en aan wat er nog komen gaat.. alleen leef je NU!!

Wat wil je ermee bereiken? Of eigenlijk, dat anderen er mee bereiken?
Ik deel dit alles omdat ik hoop dat mensen dezelfde opluchting en opwinding voelen die ik voelde toen ik er achter kwam wat ik altijd al wist. Iets klopt er niet!

Door het delen van de technieken van Mindful Run die ik een 5 weekse cursus heb gezet hoop ik een stap te zetten in de spirituele groei van mensen om een doelgericht leven op te bouwen, waarin je de verbondenheid ziet als het wonder van het leven. Het leven zelf.

Iedereen kan direct aan deze reis beginnen, waar je nu bent en staat in dit leven. Of je nu een actieve of beginnende hardloper bent. Het is een reis naar binnen terwijl we buiten aan het sporten zijn.

Vertel is wat meer over een juiste ademhaling. Ik denk namelijk dat veel mensen niet eens weten dat ze verkeerd ademen en wat een goede ademhaling voor je kan doen.

Onze ademhaling is ongelooflijk belangrijk voor ons lichaam, maar we staan er eigenlijk nauwelijks bij stil. Om even aan te geven hoe belangrijk het is: je kunt een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen.
Door te leren om minder zuurstof in te ademen wordt de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide veranderd en wordt het kooldioxidegehalte relatief hoger. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof die je inademt beter getransporteerd wordt naar de organen. Hierdoor wordt de zuurstof efficiënter opgenomen in je lichaam.
Het lijkt simpel en dat is het ook. Bewust ademhalen is de sleutel om ons stressniveau en veel andere aspecten van onze gezondheid beter te regelen. Als we de tijd nemen om goed adem te halen en te ontspannen, zijn we een stuk beter bestand tegen de toenemende snelheid van ons moderne leven

Vertel is wat meer over de te volgen cursussen bij Mindful Run. Moet je kunnen hardlopen of kun je de technieken ook op andere manieren toepassen?

Nee ,je hoeft niet hard te kunnen lopen. Eerlijk gezegd gaat het helemaal niet om het harDlopen maar eerder om het harTlopen, de cursus is geschikt voor iedereen. Bij Mindful Run leer je als eerste om goed te ontspannen.

Het ontspanningsdeel is eigenlijk een vorm van Mindfulness. Je gaat de concentratie van je gedachten verleggen naar je ademhaling. Onze gedachten zijn dagelijks voor het grootste deel hetzelfde. Je kunt ze dus wel even missen. Doordat je gaat focussen op je ademhaling leer je om beter naar je lichaam te luisteren. Erg belangrijk, want je lichaam geeft belangrijke signalen af die wat vertellen over je gezondheid.

Je gaat voelen waar je adem zit. Opmerken hoe je ademt. Is dat door de borst, of de buik? Diep, of snel? Heb je al je spieren ontspannen? Zijn je kaken, nek, rug en schouders ontspannen?

Doordat je leert om goed te ontspannen verminderen er al een hoop klachten die te maken hebben met stress of een burn-out.

Mindful Run is een combinatie van hardlopen of wandelen, een bewuste ademhalingstechniek en aandacht hebben voor je lichaam.
Maar het allerbelangrijke wat Mindful Run is, is vooral FUN.

Heb je nog toekomstplannen die je wilt melden? Of wil je kort vertellen wat het je persoonlijk gebracht heeft.
Toekomst plannen heb ik niet. Mijn ervaring is dat alles wat ik heb gepland in het verleden toch anders heeft uitgepakt. Het Nu heeft genoeg te bieden.

Mindful Run heeft mij en ons gezien vooral verlichting gebracht ondanks de bizarre situaties waarin wij verkeren met onze dochter (Lynn) die geestelijk en lichamelijk zwaar gehandicapt is.

Het onophoudelijke nadenken over alles veroorzaakte in mijn leven veel leed. Het volledige besef dat ik niet mijn denken of mijn emoties ben was een nieuw begin. Een begin met een grote verantwoordelijkheid.

De technieken van Mindful Run zorgen ervoor dat ik durf te voelen en beter ademhaal. Het heeft een proces in gang gezet van bewustwording dat wat ik vroeger vaag en best wel eng en zweverig vond. Het heeft mij doen leren om mijn hart te volgen en doen wat ik heb te doen in deze wereld. Gewoon helemaal mezelf te zijn.

Martijn en ik spraken ook af voor een kopje koffie en een run over de Utrechtse Heuvelrug.

BEKJE1291

Kijk op de website voor meer informatie en aanmeldingen: https://www.mindfulrun.nl/

By | 2017-12-20T23:31:10+01:00 december 6th, 2017|In gesprek met|2 Comments

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

  1. Con Olislagers 6 december 2017 at 20:16 - Reply

    Mooi artikel
    Groetjes Con Belgische Ardennen

Reageer