8 TIPS: Hoe blijf je gemotiveerd?

//8 TIPS: Hoe blijf je gemotiveerd?

8 TIPS: Hoe blijf je gemotiveerd?

Met veel plezier en liefde voor het lopen geef ik alweer 2 jaar hardlooptrainingen.
Over het algemeen rond iedereen deze trainingen met succes af (laten we even zeggen 95%).
En dan krijg ik vaak de vraag: En nu? Hoe train ik nu verder? Hoe blijf ik gemotiveerd?

Die overige 5% krijgt helaas te kampen met een blessure of komt er gewoonweg achter dat hardlopen toch echt niets voor hem/haar is. Ik kan het mij niet voorstellen, haha, maar het kán. Blijkbaar.
Of degene heeft geen motivatie om in zijn eentje te trainen. De trainingen in een groepje gaat goed, maar de trainingen alleen wat minder.
Resultaat: achterlopen in de gezamenlijke training.

Zo zonde! Ja, bij het goed opbouwen van hardlopen komt discipline en geduld kijken. Geef het een kans! Je hebt het over een paar weken. Dat valt nog wel te overzien toch?

Om je verder op weg, of de weg op, te helpen heb ik onderstaande TIPS opgesteld.
Eigenlijk gelden deze tips voor alle hardlopers die de motivatie even kwijt zijn, niet alleen voor beginners.

 

Hoe blijf je gemotiveerd lopen?

•THERE’S NOTHING TO IT, BUT TO DO IT. Dus met andere woorden: gewoon gaan!
Plan van te voren je trainingen. Zet ze in je agenda. Leg je spullen vast klaar. Wat kan helpen is steeds op hetzelfde moment van de dag te lopen. Maak er op die manier een routine van.
En belangrijk: Laat er niets tussen komen!

•ENERGIE
Plan je training in op een moment wanneer je genoeg energie hebt. Loop je liever in de ochtend of avond?
Ook hier de tip: leg je kleren vast klaar.
9 van de 10 keer kom je met meer energie terug!

•PLAN JE ROUTE(S)
Het wil helpen als je van te voren weet waar je naartoe gaat. Je word dan minder snel afgeleid en kun je je focussen op het lopen, de ontspanning, zelf.
Je zult merken dat je na een tijd een held word op het inschatten van afstanden en zo kun je elke keer een rondje, of een lusje, verder.
Of loop is een keer een heel andere route. Ben je je standaard rondje van 5km zat? Pak de fiets, auto of trein en rijd ergens heen waar je je rondje kan doen. Varieer!

•LOOP SAMEN
Krijg je jezelf moeilijk de deur uit? Alleen lopen saai? Wil je de afstand vergroten, maar je weet niet zo goed hoe? Loop met iemand samen bij wie jij je goed voelt en die tips heeft! Je buurvrouw (die eigenlijk ook wel wat meer beweging kan gebruiken), je vriendin (dan klets je gelijk bij), je fanatieke neef (voor tips), een loopgroepje.

•LOOP MET MUZIEK
Loop met muziek op. Er zijn mensen die er niet aan moeten denken, ik word al kriegel bij het idee te moeten lopen zonder. Laat je gedachten de vrije loop, geniet van de muziek, van de beat. Download je favoriete CD, stel een hardlooplijstje samen.

•STEL JEZELF EEN DOEL
Niets werkt zo motiverend als een race die er aan komt. Mijn advies is dan ook: schrijf je in voor een race. Of stel jezelf een doel: over 2 maanden loop ik x aantal km. Een realistische afstand wel te verstaan. Kun je net 5km volhouden, schrijf je dan niet in voor een 10km over 3 weken. Je blijft op deze manier lopen en jezelf uitdagen.
Beloon jezelf, bijv.: bij je volgende behaalde doel trakteer je jezelf op een nieuwe outfit!

•BLIJF BIJ JEZELF!
Blijf in jezelf geloven. Je zult steeds fitter worden. Als je gewend bent om 2x in de week te lopen, word het routine en is het straks gewoon een deel van je leven. Wat zeg ik: een levensstijl.
En heel belangrijk: vergelijk jezelf niet met anderen, houd je eigen tempo aan. Loop jezelf niet voorbij. Genieten staat op 1!

•LUISTER NAAR JE LIJF
Lopen gaat (vooral aan het begin) niet zonder moeite en pijntjes. Maar als je iets echt niet vertrouwd. Houd dan op met rennen, neem rust en bezoek bij wantrouwen een dokter/fysio. Luister naar je lijf! Dit staat altijd op 1. Het is niet de bedoeling iets ‘stuk te lopen’ en zo zonde als je het lopen weer moet staken door een blessure.

Ga genieten! Ga er op uit.

Succes, zet hem op!


Debbie

Heb jij nog aanvullende tips?

By | 2016-05-19T19:01:53+02:00 mei 19th, 2016|Tips|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer