TIP: Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

//TIP: Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

TIP: Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Goede hardloopschoenen zijn ontzettend belangrijk. Dat weet iedere loper. Dat is, als het goed is, het eerste wat je hoort wanneer je start met lopen.
Helaas gaan hardloopschoenen niet voor altijd mee.
Want dat je hardloopschoenen slijten, dat is zeker. Hierdoor verliezen ze hun werking en dat kan leiden tot klachten en nog erger: langdurige blessures.

Wanneer is dan het juiste moment om je hardloopschoenen te vervangen?
Tel je het aantal kilometers dat je loopt? Of kijk je naar eventuele slijtage aan de schoen, ofwel, loop je ze helemaal ‘op’?
Als je net zo lang wacht tot je klachten krijgt, ben je al te laat.

ADVIES

Podotherapeut Clifton Bradeley (Asics Pro teamlid) legt niet alleen uit wanneer maar ook waarom je schoenen moet vervangen. “Drie hoofdvariabelen bepalen hoe snel je schoenen slijten: het aantal kilometers dat je erop aflegt, je lichaamsgewicht en je voet type.
Maar dan ben je er nog niet. Want deze variabelen zijn weer onderhevig aan de frequentie loopjes per week en de ondergrond.”

LOGBOEK

Een tip die hij geeft is een trainingslogboek bijhouden.
Leuke bijkomst is dat dit uiteraard motiveert in je trainingen en geeft het je veel meer inzicht dan alleen de conditie van je schoenen.

1.000 kilometer

Bradeley: “Gemiddeld genomen raad ik je aan je schoenen te vervangen als je rond de 800 à 1.000 km op je schoenen hebt afgelegd. Maar hoe vaker per week je op dezelfde schoenen loopt, des te sneller zijn je schoenen aan vervanging toe.”

Weglopers?

“Op de harde weg slijten je schoenen het snelst,” aldus Bradeley. Dus ben jij een echte wegloper? Dan slijten jouw schoenen in principe sneller dan van de off-road en trailrunners.

Overpronator?

Ben jij een overpronator dan heb je pech. Bij overpronatie kantelt de voet overmatig, hierdoor wordt onder andere veel gewicht naar de binnenkant of mediale kant van de voet verplaatst. Gevolg is extra slijtage aan de binnenkant van de hiel, onder de bal van de voet en vooral bij de grote teen.

Lichaamsgewicht

“Hoe zwaarder je lijf, hoe meer je schoenen te verduren hebben.” Sowieso heeft je hardloopschoen het zwaar te verduren. De belasting per schoen tijdens het hardlopen is namelijk zo’n 2 à 3 keer je lichaamsgewicht. Je mag je voeten dus best een beetje verwennen ;).

Ademen

Niet alleen jij moet op adem komen na een training, ook je schoenen, zo’n 48 uur hebben je schoenen daarvoor nodig. Loop je elke dag op dezelfde schoenen, dan slijten ze nog sneller. Je doet er sowieso slim aan als je zo veel traint om een 2e paar aan te schaffen.

Final advise

Kortom: “De stevige overpronator die elke dag lange afstanden op de weg hardloopt, verslijt zijn schoenen veel sneller dan een lichter, neutraal lopende hardloper die om de dag een stukje hardloopt en af en toe ook voor een bospad kiest.”

Nieuwe schoenen nodig? Checklist!

  • Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?
  • Voelt de middenzool te zacht?
  • Kun je deze makkelijk indrukken?
  • Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?
  • Steken je tenen steken door de neus?
  • Is de slijtage asymmetrische in vergelijking met de andere schoenzool?
  • Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Is het antwoord op één of meer vragen ja, dan heb jij de GO om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen!

asics2

Asics DynaFlyte perfecte schoen: 3 paar in één

Laatst zag je mij er al op lopen.
Als je toe bent aan nieuwe (extra paar) schoenen, dan kan ik de Asics DynaFlyte aanraden, dit is namelijk een schoen voor de lopers die het allemaal willen: snelheid, comfort en prestaties op elke afstand!

 

 

By | 2017-12-20T23:31:52+01:00 augustus 8th, 2016|Tips|2 Comments

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

2 Reacties

  1. Maria 31 januari 2019 at 13:25 - Reply

    Fijn dat ik dit artikel gevonden heb! Mijn schoenen zijn ook echt toe aan vervanging denk ik. Heb er zeker al duizend kilometer op gelopen. Ik ga vanaf mijn volgende paar een logboek bijhouden!

Reageer