In gesprek met: Runstreaker Shiva

/, Life/In gesprek met: Runstreaker Shiva

In gesprek met: Runstreaker Shiva

In mijn rubriek ‘in gesprek met’ interview ik regelmatig bijzondere mensen van wie ik graag meer wil weten.

Eerdere interviews vind je hier (o.a. atleten als Abdi Nageeye, Lornah Kiplagat, Susan Kuijken en Khalid Choukoud. Bekende Belg Evy Gruyaert. Supermom Marjolein, One legged Runner Milton, Mindful Martijn).


Als je Shiva volgt op Instagram (@shivaz.life) valt je waarschijnlijk direct op dat zij elke dag hardloopt.
Zij doet namelijk sinds 26 november 2015 aan een Runstreak.
Inderdaad, zij rent sindsdien elke dag.
Waarom? Laten we het haar vragen!

Om maar direct met de deur in huis te vallen: wáárom loop je elke dag?

Tja het is begonnen met de runnersworld runstreak van ruim 2 jaar geleden. De bedoeling was om thanksgiving tot en met new years day elke dag minimaal 1mile (1.61km) te rennen. Dat hield ik goed vol. Op 2 januari dacht ik waarom zou ik nu stoppen. Ik voel me er lekker bij laten we eens kijken hoelang ik het vol hou. Zo verschoven goals elke keer…100 dagen , 6 maanden etc.

Nu is t ondertussen moeilijker om te stoppen dan om het vol te houden.

Heb je er elke dag zin in? (nu weet ik dat ze met ‘nee’ gaat antwoorden, omdat ik Shiva wel is vaker spreek), dus direct de vraag, waarom houd je het in stand?

Er zijn verschillende redenen denk ik. 1 is dat ik me er over het algemeen heel goed bij voel. Ik ben sinds het starten van mijn streak veel sneller geworden op alle afstanden en heb verder gelopen dan ooit daarvoor. Daarnaast is het bijna makkelijker vol te houden dan toen ik 3 á 4 dagen per week liep. Het voelt ook een beetje alsof het bij me hoort nu ..  Mensen zeggen geregeld dat t een verslaving is.. Dat zou kunnen, haha, alleen bij een verslaving is er sprake van negatieve effecten voor jezelf en je omgeving zelf zie ik die negatieve effecten niet maar misschien past dat wel weer bij een verslaafde : )

Je bent nu ruim 2 jaar aan het streaken. Hoelang denk je er mee door te blijven gaan?

Geen idee. Ik heb er de laatste tijd wel een paar keer over gedacht om te stoppen bijvoorbeeld tijdens mijn griep. Ook heb ik gedacht om over te stappen naar elke dag sporten i.p.v. elke dag hardlopen, maar het idee van stoppen vind ik ook wel gewoon heel moeilijk. Misschien toch verslaafd : )

Merk je verschil aan je weerstand en lichaam? Ben je er sterker door geworden?

Ja ik absoluut sterker geworden.  Zoals ik al zei ook echt veel sneller.

Raad je het anderen aan?

Ik denk dat je moet doen wat bij je past. Ik voel me er heel goed bij en ik denk als je het goed aanpakt met voldoende actieve rustloopjes en andere dingen om te herstellen zoals magnesium , foamrollen en mijn persoonlijke favoriet: koudetraining denk ik dat het goed kan.
Al is de een meer blessuregevoelig dan de ander. Ik heb afgelopen jaar actie op Instagram #streakwithshiva gedaan waarbij heel wat mensen met mij mee streakten van thanksgiving tot 1 januari.
Alle mensen die het vol hebben gehouden liepen in en vlak na die periode verschillende PR’s en voelde zich er goed bij ! Dus wat mij in ieder geval voor een periode aan te raden. Key blijft vooral goed naar je lichaam luisteren !

Wat is de kortste afstand die je ooit gelopen hebt, om de runstreak toch in leven te houden?

Mijn kortste is 1mile maar meestal loop ik niet minder dan 3km op mijn “rustdag” alleen toen ik ziek was liep ik hele rustige miles.

Wat is je langste afstand in deze periode?

Mijn langste run was de marathon van Rotterdam vorig jaar.

Heb je al mensen aangestoken ermee?

Ik heb mensen geïnspireerd om in ieder geval tijdelijk te streaken. Ik geloof niet dat er iemand is die het is blijven gaan doen dankzij mij.

Even praktisch, hóe doe je het elke dag? Plan je het in, per week, per dag, of ren je wanneer je zin hebt? Dat omkleden en douchen en alles is nog het meeste werk van alles, als je maar een klein stukje gaat. Lijkt mij lastig plannen.

Ik ren vaak na 20.00 uur als mijn zoontje in bed ligt maar bekijk het meestal per dag. Als er hele drukke dagen zijn. En die zijn er zeker geweest met bachelor studie, bijna fulltime baan en gezin en mantelzorg maar ook bijvoorbeeld als we op vakantie gingen sta ik eerder op of loop ik in mijn pauze.. Ik vind altijd wel een gaatje ergens.
Ik snap mensen ook nooit als ze zeggen geen tijd te hebben om te sporten. Iedereen heeft de zelfde 24 uur in een dag echter niet iedereen heeft de zelfde prioriteiten. En dat is prima hoor! Maar je moet niet zeggen dat je geen tijd hebt om bijvoorbeeld 2x in de week te sporten.
Dan is dat gewoon geen prioriteit voor je . Voor mij is sporten een uitlaatklep ik voel me er goed bij, kan mijn hoofd leeg maken en word er blij van. Dat maakt het een grote prioriteit voor mij juist ook als ik het druk heb of stress heb.

Heb je nog tips voor mensen die aan een runstrek willen beginnen?!

Het belangrijkste is blessures voorkomen. Dat betekend dat je met regelmaat kleinere stukjes moet lopen “actieve rust” en goed naar je lichaam luisteren.

 

foto: Janneke Poort

 

By | 2018-03-22T09:25:02+01:00 maart 13th, 2018|In gesprek met, Life|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer