In gesprek met: Abdi Nageeye

//In gesprek met: Abdi Nageeye

In gesprek met: Abdi Nageeye

Voor mijn rubriek ‘In gesprek met’ interviewde ik Marathonloper Abdi Nageeye op weg naar de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Ook al zo’n held! Hij gaat voor de top 10.

Abdi komt oorspronkelijk uit Somalië en woont sinds 1996 in Nederland. Hij is een lange afstandsloper en heeft inmiddels zes Nederlandse titels verzameld.

Je bent 6e geworden op de Europese Kampioenschappen Halve Marathon. Tevreden met de uitslag?
Ik was helaas niet tevreden. Ik had een trainingsachterstand opgelopen, door regen in Kenia en kon ik niet goed trainen. Soms moesten we heel lang wachten tot de baan droog was. Ik dacht ook wel dat we als team (Michel Butter, Abdi Nageeye, Tom Wiggers, Bart van Nuenen en Khalid Choukoud) een goede plaats zouden kunnen innemen, maar helaas moest Khalid uitstappen. Ik heb in ieder geval alles gegeven, maar blij was ik niet, ik had echt gedacht dat ik een medaille kon pakken.

Vond je het een mooi parcours dwars door Amsterdam?
Het was mooi om in Amsterdam te lopen, ik heb daar mijn olympisch limiet gelopen. EK in eigen land, nog mooier! Het was echt heel mooi, dus in dat opzicht heb ik zeker genoten.

Het was warm die dag (ik liep zelf de Brooks 10km), maar denk niet dat jij daar veel last van, aangezien je gewend bent in warme landen als Kenia te trainen?
Dat valt wel mee, in Kenia trainen wij meestal om 6u in de ochtend, dan is het niet niet zo warm, hangt ook van het seizoen af. Ik denk dat ik net zo last heb als iedereen als het warm is. En zo warm was het bij ons nog niet met het EK, de echte warmte kwam pas met de Brooks 10km run.

Ik las dat je nu ook terug naar Kenia gaat, train je dan ook bij het centrum van Lornah Kiplagat? Hoelang ga je hierheen?
Ik train niet bij Lorna, ik train in Kaptagat. Mijn manager heeft daar een kamp. Ik train daar met allemaal wereldtoppers. Ik zat in Kenia sinds december, ik ga daar niet meer terug. Ik zit nu in Zwitserland in Sankt Moritz, tot Rio.

Wat is er anders aan trainen in Zwitserland als in Kenia?
Hier in Zwitserland heb je wel weinig toppers, in Kenia zie je veel groepen met wereldtoppers trainen, dat is hier wel anders. Hier kun je, naast dat je de hele dag met de topsport bezig bent, wat meer ‘leven’, naar het strand gaan, capuccinootje pakken, goed eten, de omstandigheden zijn beter. In Kenia is het wat meer basic, de andere jongens vinden dan niet erg, die zijn dat gewend. Ik ben natuurlijk ook gewoon in Nederland opgegroeid. Ja, het is hier gewoon heel mooi. Ik heb een hele mooie baan, als topsporter, wat dat betreft.

2015 was een top jaar voor jou! Je werd Nederlands Kampioen Hele Marathon in Rotterdam in april. Ook verbrak je op de 15km en de 10EM de Nederlandse records. Tijdens de marathon van Amsterdam kwalificeerde je voor Rio met een tijd van 2.10.24 en werd je de 7e snelste Nederlander op een Marathon ooit.
Ik heb een leuk seizoen achter de rug, ik hoop deze ervaringen mee te kunnen nemen naar Rio. Na Rotterdam heb ik mij even teruggetrokken en daarna dacht ik, ik ga nu serieus en hard trainen. Deed ik daarvoor ook natuurlijk, maar wat scherper en professioneler. Alle wedstrijden gingen wel goed, NR in Tilburg, Amsterdam olympisch limiet, CPC goed gelopen, Egmond aardig gelopen. De Top 10 hoop ik te halen in Rio, dus dat is mijn doel…de Top 10. Simpel.

Je loopt in Rio  de Janeiro de Hele Marathon. Welke tijd hoop je neer te gaan zetten? Wie is je grootste rivaal in Rio?
Het zijn olympische spelen, dus je weet nooit, er zijn zo veel goede atleten. Ik trainde in december wel met de voormalig olympisch kampioen en met de beste Marathonloper op het moment, dan heb je de wereldkampioen die meedoet en vele goede snelle Kenianen en Ethiopiërs . We hebben een internationaal super sterke wedstrijd. Ik moet gewoon heel erg mijn best doen, het is voor mij een heel groot tournooi, dus ik moet tevreden zijn met een top 10.

Zie ik jou in 2017 in Rotterdam tijdens mijn eerste Hele Marathon?
We zullen zien! Ik loop sowieso in april wel een Marathon, maar of het Rotterdam word, Enschede word, misschien weer Boston word of Londen word, dat weet ik niet. Ik houd de spanning er nog even in.
Eerst Rio lopen en daar uit komen dan maken we een volgende planning.

Ik wens jou, samen met mijn lezers, heel veel succes in Rio. Ik ga je uiteraard volgen!!

 

By | 2016-08-05T07:56:35+02:00 augustus 5th, 2016|In gesprek met|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 39 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 12 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Reageer