♦ Tip: 6 tips om je hardloopschoenen mooi te houden

//♦ Tip: 6 tips om je hardloopschoenen mooi te houden

♦ Tip: 6 tips om je hardloopschoenen mooi te houden

Hoe goed zorg jij voor je hardloopschoenen. Was jij ze?
Nu de herfst er aan komt, krijgen de schoenen weer een hoop te verduren. Naast het heerlijk hardlopen door de knisperende herfstbladen, horen daar ook modder en plassen bij.
Wij hardlopers vinden het niet erg om een beetje vies of nat te worden, dus we blijven lekker naar buiten gaan!
Maar sta je er wel is bij stil dat al dit vuil er  wel voor zorgt dat je schoenen er versleten uitzien, terwijl ze dat misschien nog niet zijn.

Je schoenen hebben daarom af en toe een grote beurt nodig.
Hieronder 6 tips om ze netjes te houden.

ASICS Kayano 22

1. Grote-binnen-beurt

Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van je schoenen wordt nat: zweet en soms diepe plassen of harde regenbuien zorgen hiervoor. Lucht je schoenen dus na elke training. Even laten ‘uitstomen’, liefst op een frisse plek zoals de tuin of het balkon, voor je ze opbergt. Maar geef ze zeker in de herfst geregeld ook een grote-binnen-beurt. Haal de voering of de inlegzool eruit (dat kan bij de meeste hardloopschoenen) en was deze afzonderlijk met water en wat zeep. Hierdoor blijft de binnenkant van je schoen lekker fris. Veters kun je in de wasmachine wassen, of als ze er echt niet meer uitzien: vervangen. Ze ruiken en zien er na deze beurt weer uit als nieuw!

ASICS AW2014 trailrunning

2. Zure regen

Wist je dat de zuren die in regen zitten een chemische reactie geven met de dempzool van je hardloopschoenen? Hierdoor worden deze sneller aangetast en kan de demping van de schoen verdwijnen. En als jij graag in de bossen loopt, slijten deze extra snel aangezien de bosgrond vaak vochtig is. Simpele oplossing: even met een oude afwasborstel schoon borstelen onder de kraan.

3. Snelle-buiten-beurt

Smaken verschillen. De ene loper is blij dat het gloednieuwe van de schoenen af is na een rondje herfst. De ander baalt van die vlekken. Behoor jij tot de laatste groep? Verwijder vuil zoals modder, zand en grind snel en makkelijk. Gebruik een oude tandenborstel of nagelborsteltje, wat warm water en zachte, ontvettende zeep. Hiermee verwijder je het meeste vuil en glimmen ze weer bij je volgende rondje.
ASICS AW2014 trailrunning

4. Droge-beurt

Flink nat geworden? Droog je schoenen niet op of bij een verwarming. Het lijkt misschien een goed idee, maar de directe warmte verandert de vorm van je schoenen. Daarbij kan het de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten, en hierdoor kan zelfs een stabiliteitsprobleem ontstaan. Droog ze gewoon op natuurlijke manier. Open de schoen en stop er een prop kranten of keukenrol in, dit trekt het meeste vocht eruit. Zijn ze niet droog voor je volgende training? Lees dan zeker tip 5.

5. Mix up your run

Je trainingen, ondergrond, snelheid en duur afwisselen is een goed excuus om een 2e paar aan te schaffen. Want net zoals je niet gaat tennissen op je voetbalschoenen, ga je ook niet het bos in met je spikes. Maar variatie is ook gezond voor je lichaam en geest.

Trailrunning

Dus, wees lief voor de schoentjes. Veel ren plezier!!!

By | 2017-12-20T23:32:06+02:00 oktober 16th, 2015|Tips|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 38 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van de leukste zoon van 11 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief lezen.

Reageer