10km “Full Gass”

//10km “Full Gass”

10km “Full Gass”

Mocht je mijn blog regelmatig lezen, dan weet je inmiddels dat ik volgens het sportrusten-programma train in aanloop naar mijn eerste Marathon toe.

Het programma leert je bewust bezig te zijn met je ademhaling en hartslag.

Zo ben je dagelijks met ademhalingsoefeningen bezig.
Wekelijks staan er 2 trainingen op Marathonhartslag op het programma, 1x vogeltjes kijken
(het nut van vogeltjes kijken, schreef ik in dit artikel) en 1x een intensievere training.

Daarnaast loop je 1x in de 3 weken (i.p.v. een Marathonhartslag-training) een 10km volle bak.
Oftewel “Full gass”. Even je suikers leegtrekken.

Full gass

Doordat je deze suikers leegtrekt, geef je je lichaam de opdracht je suikervoorraad opnieuw (en wat extra) aan te vullen.
Je lichaam, en vooral het brein, heeft hier veel voordeel van, want het geeft je meer energie voor andere zaken naast het hardlopen (bijvoorbeeld concentratie op je werk).
Het vergroot ook je uithoudingsvermogen.

Hoe beter jij je lichaam kent, hoe sneller jij herstel aanvoelt. Hoe frequenter je een langere of intensievere training kunt toevoegen aan je schema.

Wanneer je het sportrusten-programma volgt en je loopt een snellere 10km tijd als welke je hebt opgegeven aan het begin van het programma, word je Marathonhartslag hier weer op aangepast.

Knap lastig

Ik heb nu in mijn schema naar Rotterdam toe 2x een 10km “Full gass” gelopen en ik kan je zeggen dat dit knap lastig is wanneer je niet meeloopt in een race.
Het is lichamelijk even wennen om na al dat vogeltjes kijken ineens vol gas te moeten en mentaal helemaal! Knap lastig om in je eentje een uur lang gemotiveerd te blijven om gas te blijven geven.

De eerste keer vertrok ik op een voor mij ongelukkig tijdstip (15.30u ’s middags) en rende ik vanuit mijn dorp naar kasteel Haarzuilens en terug. De rare tijd en de route (ander verkeer en wegen oversteken) kwamen mijn tijd niet echt ten goede. Dat wist ik tijdens het lopen al.

De tweede keer ging het mij al makkelijker af. Ik reed daarvoor ’s morgens vroeg (wanneer ik het liefste loop) naar ‘Het Lint’ in Vleuten. Het Lint is een verkeersvrije ronde van 8km, speciaal voor lopers en fietsers, waar je dus lekker vol gas kunt gaan.
Geen verkeer, geen rare bochten, geen wegen die je over moet steken en onderweg genoeg lopers wat voor enige mentale steun zorgt.
Ik was deze keer dan ook een minuut sneller dan de vorige keer.

Hopelijk ligt deze verbetering niet alleen aan het tijdstip en de route, maar ook aan alle oefeningen die ik al nu maanden trouw doe!

We gaan het zien de laatste 7 weken.

Volgende keer (volgende week zondag) gaan we in een groep de 10km “Full gass” lopen, ben zeer benieuwd wat er dan uit komt!
Zal ook is kijken of er een leuke 10km race is waar ik aan mee kan doen binnenkort welke in mijn schema past.

Heb jij nog een tip voor een leuke race?


Debbie

 

 

By | 2017-12-20T23:31:33+02:00 februari 16th, 2017|Tips|0 Reacties

About the Author:

Debbie, 38 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van de leukste zoon van 11 jaar. Grote passie voor hardlopen, wakeboarden, hiken en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief lezen.

Reageer