100 dagen tot Rotterdam, 100 dagen sportrusten

/, Tips, Trainingsverslag/100 dagen tot Rotterdam, 100 dagen sportrusten

100 dagen tot Rotterdam, 100 dagen sportrusten

Nog 100 94 dagen tot Rotterdam!

Wat gaat dat snel ineens. Tijd om serieus te gaan trainen.

Na lang wikken en wegen, inlezen, webinairs volgen en oefeningen doen heb ik ervoor gekozen om te trainen volgens het 100 dagen sportrusten programma. ‘De Marathon revolutie’ genaamd.

Mocht je dit nog niets zeggen? Leg ik je hieronder graag kort uit wat dit inhoud (voor een volledige uitleg, verwijs ik je graag naar de website van Sportrusten zelf).

31 december is mijn schema officieel ingegaan en vanavond heb ik mijn eerste (twee-wekelijkse) gezamenlijke training in het Maximapark.

Ik zal jullie natuurlijk de komende 100 dagen elk weekend van een update voorzien via mijn blog en via mijn YouTube-kanaal (vind je het leuk om mij via filmpjes te volgen in mijn voorbereidingen, abonneer je je dan vooral -gratis- op mijn kanaal!).

Sportrusten – het 100 dagen Marathonschema

De naam zegt het al, het is een schema van 100 dagen.
Je traint 4x in de week, waarvan 2x een langere duurloop en 2x een kortere loop.
De langste duurlopen die je loopt zijn tussen de 10 en 14 kilometer & die loop je op het tempo welke je verwacht te lopen tijdens je Marathon. De korte lopen bestaan uit lopen van 5 tot 9 km. Eén van deze lopen loop je voluit (om de suikervoorraden leeg te trekken*) en de andere korte run loop je lekker rustig (vogels kijken*) deze loop mag je ook vervangen door krachttraining.

Ik weet (en ik snap!) dat er mensen zijn die sceptisch zijn over dit programma. Ik zal dadelijk uitleggen waarom ik voor dit programma gekozen heb.

Je langste duurloop is dus 14km. Je loopt geen knoertlange afstanden. Vergis je echter niet in de intensiviteit van deze trainingen. Je zult voornamelijk op hartslag en ademhaling trainen. Je traint hoe dan ook 4x in de week. Langzaam misschien, maar wel lange(re) tijden daardoor.

Om te beginnen, laat je je omslagpunt (je anaerobe drempel*) bepalen (ik raad je aan dit bij een sportarts te doen, ik deed dit bij SMA Midden Nederland).
Van daaruit word de hartslag bepaald op welke je gaat trainen*.

* om meer op het hoe en waarom in te gaan, verwijs ik je graag door naar de website van sportrusten zelf, ik vertel het hier natuurlijk in een notendop.

Door ook geregeld tussen de trainingen door je rustpols te meten, kun je zien of je alsnog niet te hard traint.

Voor, tijdens en na het hardlopen (en 10 min. voor het slapen gaan bijv.) zul je ademhalingsoefeningen doen om je ademhaling in rust (en tijdens het lopen) rustiger te krijgen. Mega-effectief! Ik heb er al even mee geoefend (ik ga hier in een volgend blog uitgebreider op in).

debbie-_mg_6368

Mijn keuze

De reden waarom ik voor dit programma heb gekozen is eigenlijk simpel. Mijn lichaam is niet gebouwd voor lange afstanden.
Waarom dan een Marathon lopen zul je denken? Ik wil het een keer gedaan hebben.
Ik ben nu op het punt in mijn leven dat ik denk dat ik er klaar voor ben. Ik heb 7 Halve Marathons gelopen en denk dat ik met mijn 4 jaar loopervaring een prima basis opgebouwd heb. Mentaal sowieso.
En ik denk dat een Marathon lopen grotendeels een mentale prestatie is.

Wanneer ik blessurevrij en uitgerust aan de start sta, gaat mij die Marathon lukken.
NATUURLIJK word het zwaar. Daar bereid ik mij dan ook goed op voor.
Ik heb eind 2015 al besloten dat ik Rotterdam 2017 wil lopen. Het is geen overhaaste beslissing. Ik heb niemand wat te bewijzen, alleen mijzelf.
Prima fundamenten om een Marathon te lopen vind ik zelf.

Alleen, weet ik van mijzelf, dat ik níet blessurevrij aan de start kom wanneer ik 27ers, 30ers en 32ers ga lopen van te voren. Knap als je het kan. Maar ik heb het lichaam er niet voor. En dat hoeft ook niet.

In oktober liep ik 2 Halve Marathons en had ik daarna de nieuwsgierigheid en vastberadenheid om een keer de 25km aan te tikken en dat heb ik op een zondagmorgen, aangemoedigd door lieve vriendjes op de app, gedaan. Ging eigenlijk nog niet eens zo heel moeizaam en heeft mij mentaal veel kracht gegeven.

Als je mijn eerdere blogs hebt gelezen of mijn vlog hebt gezien, weet je ook dat ik ga verhuizen eerste kwartaal 2017 en het lijkt mij niet verstandig mij extreem te gaan uitputten.
Naast ál die kilometers die er gelopen moeten worden in een regulier Marathonschema, moet er ook gerust worden. En ik denk niet dat die 2 mij in combinatie met een verhuizing gaan lukken.
Een hoop van mijn drukke leven wijkt al voor míjn Marathon, maar ik heb ook een gezin en mijn werk.

Ik snap dat er mensen zullen zijn die niet in dit schema geloven, dat mag. Er zijn genoeg succesverhalen en ik moet het zelf doen.

Ik geloof dat je (ik) met de juiste hartslag, tempo en mentale kracht de Marathon kan uitlopen met het 100 dagen schema. En dat is mijn doel: uitlopen.

Tijd kan mij niet zoveel schelen. Serieus. Onder de 5 uur binnen zijn zou leuk zijn, zeker. Maar mijn doel is lopen & genieten.

Uitgerust en blessurevrij in het startvak, traantje wegpikkende bij Lee (red. Towers, met “You’ll never walk alone) en gezond finishen, dat is mijn doel!

Die medaille. Van Rotterdam. Mijn doel. Niks meer en niks minder.

 

 

By | 2018-04-03T15:04:24+02:00 januari 5th, 2017|Hardlopen, Tips, Trainingsverslag|1 Reactie

About the Author:

Debbie, 40 jaar. Onderneemster, office manager (16 u/w) en moeder van Micha, de leukste zoon van 13 jaar. Grote passie voor hardlopen, hiken, wakeboarden en reizen. Letterlijk en figuurlijk een actief leven.

Eén reactie

  1. Sander 5 januari 2017 at 22:58 - Reply

    Respect! En wat leuk, heb hetzelfde doel, dezelfde marathon, alleen een ander schema. Mijn benadering zit denk ik tussen Sportrusten en de conservatieve manier in. Geen 30 km, wel hopelijk een keer 24 en 18. Daarnaast veel kortere afstanden en intervaltraining. Succes!!

Reageer